Sinds 2013 betaalt Domijn de verhuurderheffing en de bedragen worden elk jaar hoger. "Inmiddels gaat een kwart van onze huuropbrengsten naar de belastingen."
Sinds 2013 betaalt Domijn de verhuurderheffing en de bedragen worden elk jaar hoger. "Inmiddels gaat een kwart van onze huuropbrengsten naar de belastingen." (Foto: Eveline Zuurbier)

Domijn wil af van verhuurderheffing: 'Geld moet naar de wijk, niet naar het Rijk'

  Politiek

ENSCHEDE – Bijna 10 miljoen euro: dat is wat Domijn jaarlijks overmaakt aan verhuurderheffing. Dit geld van haar huurders, die het financieel vaak al zwaar hebben, verdwijnt rechtstreeks in de staatskas. Geld dat juist zo hard nodig is om te investeren in woningen, wijken en dorpen. Daarom komt Domijn in actie en maakt officieel bezwaar.

Sinds 2013 betaalt Domijn de verhuurderheffing en de bedragen worden elk jaar hoger. "Inmiddels gaat een kwart van onze huuropbrengsten naar de belastingen. En wat zien onze huurders hiervan terug? Niets!", klaagt directeur-bestuurder Wilma van Ingen.

"Dit geld hebben we hard nodig om te investeren in het verbeteren en verduurzamen van onze woningen. Om een beeld te geven: voor 10 miljoen euro kunnen we ook 6.500 woningen aardgasloos maken. Daarmee zorgen we goed voor onze planeet én voor de portemonnee van onze huurders."

Wat Domijn betreft is de verhuurderheffing onhoudbaar. Daarom doet ze samen met 14 collega-corporaties, verenigd in WoON Twente, mee aan de landelijke acties en maakt ze officieel bezwaar. Ruim tweederde van alle corporaties in Nederland doet dit ook.

De verhuurderheffing wordt steeds hoger en er komen nieuwe heffingen bij, zoals de vennootschapsbelasting, die sinds dit jaar betaald moet worden. Domijn betaalt dit jaar ruim 22 miljoen aan belastingen. En dit bedrag loopt op naar ongeveer 30 miljoen over vijf jaar.

"We krijgen het financieel steeds zwaarder," vertelt Van Ingen. "De kosten lopen op. We willen de huren laag houden, waardoor er nauwelijks extra inkomsten binnenkomen. Tegelijkertijd hebben we in Enschede, Haaksbergen en Losser een forse opgave op het gebied van het betaalbaar houden van de woonlasten en verduurzaming. We hopen dan ook dat deze actie effect heeft. Het geld moet naar de wijk, niet naar het Rijk."

Wat is de verhuurderheffing?

De overheid voerde tijdens de economische crisis in 2013 de verhuurderheffing in. In eerste instantie als tijdelijke maatregel om de staatskas aan te vullen. Sindsdien betalen corporaties een heffing over de WOZ-waarde van hun sociale huurwoningen. Bijzonder is dat deze heffing alleen geldt voor woningen met de laagste huren: sociale huurwoningen met een huur tot 720,42 euro. Commerciële verhuurders betalen geen verhuurderheffing.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden