Van den Kroonenberg tijdens de protestloop tegen de bezuinigingen van minister Deetman in 1985. Links op de fiets burgemeester Ko Wieringa van Enschede.
Van den Kroonenberg tijdens de protestloop tegen de bezuinigingen van minister Deetman in 1985. Links op de fiets burgemeester Ko Wieringa van Enschede.

Van den Kroonenberg, bedenker van de ondernemende universiteit

  Politiek

Enschede - 'Een universiteit moet je zien als een onderneming. Het is niet de bedoeling winst te maken, maar het gaat om de kenmerken van een onderneming: iedereen gericht op hetzelfde doel; een gedecentraliseerde organisatie; risico's willen nemen; niet bang zijn nieuwe dingen te doen; marktgericht denken.' Harry van den Kroonenberg in de Volkskrant, 1985.

Vernieuwer, technoloog, manager en ondernemer: Harry van den Kroonenberg (1933-1996) was het allemaal. Letterlijk en figuurlijk een hardloper. Altijd een paar stappen verder dan de rest. Onorthodox en gedurfd. Haagse ambtenaren en toezichthouders trotserend. Kennis moet stromen, vond hij. En dus moesten alle wetenschappers uit de ivoren toren. De rector magnificus legde zo vanuit Twente de basis voor ondernemende universiteiten. Nu gemeengoed, destijds zeer controversieel. Als directeur van Energiecentrum Nederland (ECN) in Petten gaf hij als een van de eersten de aanzet voor de grote energietransitie. Alles vanuit de vaste overtuiging: De enige vernieuwbare bron is kennis en niet aardgas. Op 17 mei aanstaande verschijnt de biografie over Van den Kroonenberg. Van de hand van de Hengelose journalist Marco Krijnsen.

Het boek laat zien dat de ondernemende universiteit haar oorsprong vindt in Twente. Als rector magnificus gaf Van den Kroonenberg al in 1979 invulling aan het begrip. Hij deed dat in een tijd dat de academische wereld zich vooral bezig hield met wetenschappelijke publicaties en financieel sterk afhankelijk was van de overheid. Zijn beleid was zowel visionair als pragmatisch: hij zag enerzijds dat het Nederlandse bedrijfsleven moest innoveren om internationaal te overleven, anderzijds hadden universiteiten keihard nieuwe inkomsten nodig door de dalende rijksbijdrage in de jaren tachtig.

Historicus en journalist Marco Krijnsen (Hengelo, 1965) werkte twee jaar aan deze biografie. Hij baseerde zich op onderzoek in archieven en interviews met tal van personen die de in Limburg geboren Harry van den Kroonenberg van dichtbij hebben meegemaakt, nabije familie, collega's uit de academische wereld, ondernemers, vrienden. Het levert een caleidoscopisch beeld op van een onacademisch handelende persoonlijkheid, gedreven en visionair, die de Universiteit Twente met al zijn ideeën en energie tot de ondernemende Alma Mater gemaakt heeft die zij moest worden om op topniveau mee te kunnen blijven doen.

Krijnsen citeert Alexander Rinnooy Kan: 'Harry van den Kroonenberg stond als niemand anders persoonlijk voor een nieuwe relatie tussen universiteit en samenleving'. De biograaf vergelijkt hem met Fitzcarraldo, hoofdpersoon uit een film van Werner Herzog: een durfal, een vernieuwer die door toepassing van technologie grenzen wil verleggen en de scepsis om zich heen trotseert.

Vrijdag 17 mei is de presentatie van het boek in het U Parkhotel aan de De Veldmaat 8 in Enschede.

Meer info over het boek vind je HIER

Meer berichten