Patrick Welman (midden) onthult het eerste van de veertien stedenbandborden die vanaf komende maand bij de invalswegen komen te staan. Foto: Harrie Snijders
Patrick Welman (midden) onthult het eerste van de veertien stedenbandborden die vanaf komende maand bij de invalswegen komen te staan. Foto: Harrie Snijders

Iedereen mag het weten: Enschede kijkt over grenzen

  Politiek

Enschede - Om de internationale samenwerkingen met Duitse gemeenten en zustersteden Dalian (China) en Palo Alto (VS) te onderstrepen, plaatst de gemeente in januari veertien stedenbandborden bij de invalswegen. Wethouder Patrick Welman onthulde 28 december het eerste bord in de Stadsherberg in het stadhuis, waar die middag de Chinese en Amerikaanse cultuur centraal stonden.

Het bestuur van Enschede wil de stad en de regio sterker maken door meer samen te werken op internationaal niveau. Wethouder Patrick Welman: "Investeren in internationale relaties is cruciaal voor het creëren van duurzame werkgelegenheid en het aantrekken van buitenlandse bedrijven. Dankzij internationale verbindingen vindt Enschede haar weg naar buitenlandse fondsen en investeringskapitaal. Daarmee ondersteunt Enschede het bedrijfsleven bij groei en innovatie en stimuleert ze de kwaliteit van het onderwijs en de talentontwikkeling van studenten."

Duitsland

Sinds jaar en dag hebben Duitsland en Enschede een band met elkaar. Duitsers en Nederlanders werken en leven samen in de EUREGIO. Bedrijven vestigen zich over en weer, studenten wisselen uit en Duitsers winkelen graag in Enschede. Enschede werkt intensief samen met de EUREGIO en de Duitse gemeenten Gronau, Munster, Osnabrück, Ahaus, Bad Bentheim, Nordhorn en Kreis Steinfurt. Op de agenda staan onder meer grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling, diploma-erkenning, bereikbaarheid en Duitse taal en cultuur in het onderwijs.

De afgelopen drie jaar begeleidde Werkplein Twente 200 werkzoekenden naar banen in Duitsland. Ook leidde de samenwerking tot de vestiging van Duitse ondernemingen Extrablatt, Café BarCelona, woonmarkt Poco en het Intercity hotel. Opgeteld goed voor ruim 150 extra banen in Enschede. Op Innovatiecampus Kennispark Twente vestigden zich twee Duitse onderzoekscentra: het Max Planck Instituut en het Fraunhofer Instituut. In 2017 gaat deze grensoverschrijdende samenwerking energiek verder met het vaststellen van een gezamenlijke Duitsland Agenda.

Palo Alto

De band met Palo Alto (sinds 1980) versterkt de kenniseconomie in Enschede. In deze stad in de zogeheten 'Silicon Valley' zijn ruim 7.000 innovatieve bedrijven gevestigd, waaronder de hoofdkantoren van Google, Apple, Facebook, Skype en Tesla Motors. De grootste werkgever is de prestigieuze Stanford University. Het netwerk in Palo Alto brengt Twentse bedrijven, studenten en scholieren nieuwe kennis en inzichten rondom innovatie, ondernemerschap en bedrijfsgroei. De afgelopen 10 jaar reisden zo'n 100 Twentse ondernemers samen met afgevaardigden van de UT, Saxion en gemeente naar Silicon Valley. In 2017 starten onderwijsprojecten voor het voortgezet onderwijs met de Henri Gunn Highschool.

China

De stedenband met de Chinese havenstad Dalian (7 miljoen inwoners) bestaat sinds 2009. China vergroot de exportmogelijkheden voor Twentse bedrijven en biedt kansen als het gaat om aantrekken van buitenlandse bedrijven en creëren van extra arbeidsplaatsen. Voor het onderwijs biedt de samenwerking mogelijkheid voor studenten- en docentenuitwisseling, studentenwerving en nieuwe stageplaatsen voor de opleidingen in onze regio. Een onderwijsmissie leverde afgelopen voorjaar nieuwe Chinese samenwerkingspartners op voor AKI ArtEZ, ROC en het Bonhoeffer College, waarmee studie- en stagearrangementen zijn opgezet.

Stadsherberg

De onthulling van het stedenbandbord vond plaats in de Stadsherberg in de Burgerzaal van het Stadhuis. De Stadsherberg is onderdeel van Winter Wonderland en stond op 28 december in het teken van de zustersteden Palo Alto en Dalian.

Meer berichten