Andries Woudstra (86): "Ik denk dat ik de halve marathon nog wel kan halen, maar mijn vrouw zegt van 'dat doen we niet'."
Andries Woudstra (86): "Ik denk dat ik de halve marathon nog wel kan halen, maar mijn vrouw zegt van 'dat doen we niet'." (Foto: Livio)

Andries Woudstra gaat voor de vijf kilometer

  Politiek

Enschede – Of hij de oudste deelnemer aan de Enschede Marathon is? "Dat ben ik al jaren'', zegt Andries Woudstra (86) uit Enschede. Hij loopt zondag de 5 kilometer. "Ik denk dat ik de halve marathon nog wel kan halen, maar mijn vrouw zegt van 'dat doen we niet'. Waarschijnlijk is dat wel verstandig.''

Andries Woudstra is naar eigen zeggen al jaren de oudste deelnemer aan de Enschede Marathon. "Het levert me geen prijzen op, maar wel wat extra aandacht'', zegt de 86-jarige Enschedeër.

'Nooit stapvoets'

De halve marathon was jaren lang zijn afstand, maar de laatste jaren werd het de 10 kilometer en tegenwoordig is het de 5 kilometer. Ook om zijn vrouw gerust te stellen. "De halve kan ik nog wel halen denk ik, maar dan moet je ook meer trainen. Ik train nu twee keer week. Als het weer goed is. Ik denk dat ik een kilometer of acht, negen loop. Hoe lang ik er over doe weet ik niet. Ik ga niet zo snel meer, maar bijna nooit is het stapvoets.''

Begonnen met 60

Woudstra begon met hardlopen op zijn zestigste. "Ik vertelde mijn vrouw dat ik eigenlijk wel wilde gaan hardlopen. 'Hoe kom je daar nou bij', zei mijn vrouw, maar ik zei van 'waarom niet'. 'Dan moet je met Marti ten Kate beginnen', zei ze en dat heb ik gedaan.'' Woudstra volgde de clinics van Ten Kate met succes en naar tevredenheid. "Dat was een goede zet. Marti die leert je wel hoe je lopen moet.''

Oude krant

Woudstra pakt er een krantenknipsel bij uit 2001, toen hij in Enschede een halve marathon liep. 'Door marathonclinics ben ik nog topfit', leest hij de kop voor. In 2011 liep Woudstra de halve in een tijd van 2 uur en 32 minuten. "Ik zou niet weten hoe vaak ik de halve heb gelopen'', zegt de loper van de loopgroep van Livio.

Kaatsen

Sportief was hij in zijn jonge jaren eigenlijk nooit. "Ik heb een beetje aan kaatsen gedaan, dat is het enige, maar eigenlijk kon ik dat niet zo goed.'' Kaatsen? Ja, Woudstra komt van oorsprong uit Friesland. Hij woonde in Vrouwenparochie, Froubuurt zoals de Friezen zeggen, gemeente Het Bildt.

Hardlopend naar school

"Toen ik nog op de lagere school zat, ging ik altijd hardlopend naar school. Het was net na de oorlog, we hadden ook geen fietsen. Misschien is dat wel de basis geweest voor het hardlopen van later'', klinkt het.

Prachtig voorbeeld

In 1960 verhuisde het gezin Woudstra naar Enschede. In Friesland was steeds minder werk. Hier ging hij bij Vredestein aan het werk, maar dat is was al weer even geleden. Bij Livio zijn ze maar wat blij met de hardlopende Woudstra. Hij is een prachtig voorbeeld van hoe iemand op hoge leeftijd nog sportief bezig kan zijn.

Suikerbrood

Voor de 5 kilometer van zondag (start 10.15 uur) heeft hij geen tijd in gedachten. "Ik heb nooit naar de tijd gekeken.'' En pasta op de zaterdag, daar doet hij ook niet aan. "Ik gebruik geen aparte voeding. Maar elke zaterdag krijgen we wel Fries suikerbrood.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden