Foto's: Hessel Bosch

'Grottenstelsel'onder de Oldenzaalsestraat

  Politiek

ENSCHEDE - De eerste enorme buizen van de innovatieve regenwaterberging in de Oldenzaalsestraat liggen sinds vorige week in de grond. Met de aanleg van deze enorme waterberging onder een belangrijke aanrijroute loopt Enschede landelijk voorop. Doel is om wateroverlast in de binnenstad bij hevige regenbuien te voorkomen. Daarnaast zet de gemeente Enschede met dit project in op een groenere en nog aantrekkelijkere binnenstad.

Wethouder Jurgen van Houdt is nauw betrokken bij het project: "Dit innovatieve waterbergingssysteem, bestaande uit een waterbergingsbassin en een groenstrook met wadi's, maakt de stad beter bestand tegen het veranderende klimaat. Zo houden we de stad leefbaar en aantrekkelijk voor onze inwoners en bezoekers: het wordt groen, droog en mooi. Want naast de wateroverlast, pakken we ook hittestress bij mens en dier aan en verbeteren we de kwaliteit van de openbare ruimte. Het op deze schaal inzetten en combineren van groen en regenwaterberging is nog niet eerder ingezet."

De gemeente voert al jaren een actief beleid om regenwater op te vangen en te verwerken. Denk aan de aanleg van wadi's in nieuwbouwwijken, een idee dat in Enschede is ontstaan, en het terugbrengen van beken naar de oppervlakte.

Momenteel liggen langs de Oldenzaalsestraat buisstukken van 6 meter lang met een diameter van 2,4 meter. Samen vormen deze een waterberging van 700 meter lang. Het plaatsen van de eerste 120 meter startte afgelopen week. Hiervoor zijn eerst alle kabels, leidingen en het reguliere gemengd riool van de eerste fase verplaatst. Ook moeten er, voordat de buizen geplaatst kunnen worden, ongeveer 100 vrachtautoladingen met grond afgevoerd worden.

In het plan wordt ook het warmtenet aangelegd om gebouwen te verwarmen met warmte die vrijkomt bij de verbranding van afval bij Twence Hengelo. Hierna start het bovengrondse werk. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2019 klaar.

Meer berichten