Christiaan Kooman: "Een integriteitskwestie betekent niet per definitie het einde van de carrière van een bestuurder."
Christiaan Kooman: "Een integriteitskwestie betekent niet per definitie het einde van de carrière van een bestuurder." (Foto: PR)

Kooman: 'Ervaren bestuurder gaat relatief vaak in de fout'

  Politiek

Boekelo - In het boek 'De verdwenen wethouder en de gevallen burgemeester' beschrijft Christiaan Kooman (1971) bekende integriteitskwesties die de afgelopen twintig jaar in het openbaar bestuur hebben gespeeld. Wat dreef de bestuurders om te handelen zoals ze deden? Wat was de rol van de media en wat kunnen we hiervan leren?

"Uit dit boek blijkt dat het vaak ervaren bestuurders zijn die de fout ingaan. Een integriteitskwestie betekent echter niet per definitie het einde van de carrière van een bestuurder. In meer dan de helft van de door mij onderzochte kwesties, keert de bestuurder na een affaire terug in het openbaar bestuur. Een integriteitskwestie kan het imago van een bestuurder wel ernstig schaden", vertelt de Boekeloër.

Kooman: "Gedragingen die soms niets te maken hebben met hun functie worden bestuurders zwaar aangerekend. Terecht of onterecht. Want geldt er voor bestuurders een ander morele standaard?"

Drs. Christiaan Kooman (1971) studeerde in 1996 af in Leiden als bestuurskundige en volgde de opleiding tot inspecteur aan de Nederlandse Politieacademie. Bij de politie was hij werkzaam bij de regiopolitie van Amsterdam en de Nationale Recherche. Later werkte hij als onderzoeksjournalist bij Peter R. de Vries en het Algemeen Dagblad. Van 2008 tot 2018 werkte hij bij BING, waar hij tientallen integriteitsonderzoeken in het openbaar bestuur uitvoerde.

Over zijn ervaringen als integriteitsonderzoeker schreef hij in 2014 het boekje 'De zwerende wethouder en andere verhalen'. Tegenwoordig heeft hij samen met twee andere collega's een eigen onderzoeks- en adviesbureau: Partners in Integriteit. Kooman is lid van de onderzoekscommissies van de KNLTB en het Instituut Sportrechtspraak.

'De verdwenen wethouder en de gevallen burgemeester', ISBN: 978-90-827699-1-3

Meer berichten