Vanaf medio oktober zijn de winkels in Enschede elke zondagmiddag open als het aan het college van B en W ligt. Foto: LAURENS KUIPERS FOTOGRAFIE
Vanaf medio oktober zijn de winkels in Enschede elke zondagmiddag open als het aan het college van B en W ligt. Foto: LAURENS KUIPERS FOTOGRAFIE

'Alle winkels elke zondagmiddag open'

  Politiek

Enschede - Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om de winkeltijdenverordening van het koopzondagenbeleid in Enschede aan te passen. Als het voorstel door de raad wordt overgenomen, mogen alle winkeliers in de hele stad elke zondag* open zijn tussen 12.00 en 17.00 uur. De raad vergadert hier naar verwachting op 8 oktober over.

In het coalitieakkoord staat dat winkels in Enschede op zondag van 13.00 tot 18.00 uur open mogen zijn. Bij de uitwerking daarvan bleek dat daar praktische bezwaren tegen zijn. Het college wil in de beleidsvorming de wensen en verwachtingen van bezoekers en ondernemers zo goed mogelijk meenemen. Vanuit een gezamenlijke wens voor uniformiteit tussen winkels, uniformiteit met andere gemeenten en duidelijkheid voor inwoners wordt daarom openstelling van 12.00 tot 17.00 uur voorgesteld. Het betaald parkeren op straat gaat op koopzondagen om 13.00 uur in.

Meer bezoekers
Het college verwacht dat door deze nieuwe koopzondagenregeling meer mensen vaker Enschede zullen bezoeken. Het is dan voor iedereen duidelijker welke winkels wanneer geopend zijn. Er is geen onderscheid meer tussen bijvoorbeeld de woonboulevard, de tuincentra en de binnenstad. Dit vergroot de aantrekkingskracht van Enschede voor de hele regio.

Zondagrust
Het college van B en W vindt dat winkelmedewerkers niet mogen worden verplicht om op zondag te werken. Het college van B en W vraagt daarom ondernemers een 'meldpunt zondagsrust' in te richten waar mensen zich kunnen melden, wanneer er sprake is van een ervaren verplichting tot opening of tot werken op de zondagmiddag.

Vanaf 14 oktober
De verordening moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld, zodat de nieuwe regeling nog dit najaar van start kan gaan. Op z'n vroegst kunnen per 14 oktober de winkels iedere zondag open zijn.

*met uitzondering van nieuwjaarsdag, 1e paasdag, 1e pinksterdag en 1e kerstdag.

Meer berichten