Ron Löbker: "Zolang wij deze ruimte niet voor onderwijs nodig hadden, was dit een mooie oplossing."
Ron Löbker: "Zolang wij deze ruimte niet voor onderwijs nodig hadden, was dit een mooie oplossing."

Rechter: 'Bibliotheek moet Stedelijke Mavo binnen jaar verlaten'

  Politiek

De bibliotheek moet uiterlijk 1 mei 2019 vertrokken zijn uit de ruimte in De Stedelijke Mavo in Stadsveld. Schooldirecteur Ron Löbker is blij met de rechterlijke uitspraak: "Naar aanleiding van het door ons aangespannen kort geding volgt nu deze uitspraak."

ENSCHEDE - Met het oog op de toekomst van de school, onderdeel van Het Stedelijk Lyceum, is het bestuur een jaar geleden in gesprek gegaan met de bibliotheek, die gratis gebruik maakt van een ruimte in het gebouw. Löbker: "Zolang wij deze ruimte niet voor onderwijs nodig hadden, was dit een mooie oplossing. Maar doordat wij groeiende zijn, hebben wij nu de ruimte nodig om in de toekomst goed onderwijs aan al onze leerlingen te kunnen blijven bieden."

In gesprekken met de bieb is de datum waarop de bieb uit de school diende te vertrekken al diverse keren opgeschoven. Zo was de deadline van 1 februari 2018 al verschoven naar 1 mei 2018. Dit gaf Het Stedelijk Lyceum ruimte om nog noodzakelijke verbouwingen vóór ingang van het nieuwe schooljaar te kunnen realiseren. Deze deadline is daarna nogmaals opgeschoven naar 1 juli 2018. Ook zijn er alternatieven voor de bibliotheek aangedragen. Het Stedelijk Lyceum heeft uiteindelijk, naar aanleiding van een kort geding, voorgesteld om een lokaal van De Stedelijke Mavo, dat zich tegenover de bibliotheek bevindt, ter beschikking te stellen. Dit voorstel werd door de bibliotheek uiteindelijk afgewezen. Het Stedelijk Lyceum is van mening dat zij de bibliotheek meerdere keren tegemoet is gekomen om tot een passende oplossing te komen en betreurt de gang van zaken.

Dat is het verhaal van de school. In Tubantia klonk onlangs de kant van het verhaal van biebdirecteur Gerard Kocx: "De gang van zaken is vreemd, omdat de school is gebouwd met het oog op samenwerking met de bibliotheek. De school heeft nadrukkelijk de samenwerking gezocht om het complex te kunnen realiseren. We hebben destijds de toezegging gekregen dat we het eindeloos konden huren."

De mavo barst inmiddels uit z'n voegen, omdat het concept aanslaat. Een trotse Ron Löbker legt uit: "We bieden meer keuzemogelijkheden voor leerlingen. Keuzewerktijd noemen we dat. Heb je bijvoorbeeld drie uur biologieles, maar heb je er maar twee nodig, dan kun je ook een ander vak volgen waar je extra uitleg voor nodig hebt. We zijn trots op een hoog slagingspercentage en een gemiddeld centraal examencijfer van 6,63 en behoren daarmee tot de best scorende mavo's in het hele land."

Meer berichten