Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft op 20 november twee lezingen bij De Museumfabriek. (Foto: Rinus van Denderen)
Wetenschapsjournalist Govert Schilling geeft op 20 november twee lezingen bij De Museumfabriek. (Foto: Rinus van Denderen) (Foto Rinus van Denderen)

Samen met Govert Schilling speuren naar buitenaards leven

  Ingezonden

Enschede - In het kader van 'Op Sterrenjacht in de Museumfabriek' bezoekt Govert Schilling, wetenschapsjournalist en bekend van onder meer de tv-serie 'Govert naar de grenzen van het heelal', op woensdag 20 november het planetarium. Hij vertelt tijdens deze middag in een familielezing en 's avonds in een lezing voor liefhebbers over 'De speurtocht naar buitenaards leven'.

Govert Schilling schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waarvan er vele zijn vertaald in onder andere het Engels, Duits, Italiaans, Russisch, Chinees en Japans. Regelmatig is hij te gast in radio- en tv-programma's om toelichting te geven op nieuwe astronomische ontdekkingen.

In het voorjaar van 2019 presenteerde hij de zesdelige NTR-televisieserie 'Govert naar de grenzen van het heelal'. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, waaronder de Eureka-prijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de David N. Schramm Award van de American Astronomical Society. In 2007 is planetoïde (10986) Govert naar hem genoemd door de Internationale Astronomische Unie.

Exoplaneten
In 1995 werd voor het eerst een planeet ontdekt in een baan rond een andere ster dan de zon. Inmiddels zijn er enkele duizenden exoplaneten bekend; ons Melkwegstelsel telt er naar schatting minstens honderd miljard. Vele daarvan zullen als twee druppels water op de aarde lijken. Maar leeft er ook iets? Hoe komen we daar achter? En als er intelligente beschavingen voorkomen in het heelal, kunnen we daar dan ooit mee communiceren? Wetenschapsjournalist Govert Schilling vertelt over de zoektocht naar leven buiten de aarde, vanaf de eerste ideeën over Marsbewoners tot de veelbelovende waarnemingsprojecten van de toekomst.

Praktisch
De familielezing duurt van 16.00 tot 16.45 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De lezing voor liefhebbers start om 19.00 uur en eindigt om 20.30 uur. Er wordt geen toeslag gevraagd. Bezoekers betalen de reguliere entreeprijs.

Reserveren is gewenst en kan via de reserveringsknop op de website van het museum. Voor een sterrenshow moet een aparte reservering gemaakt worden op deze site.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden