Directeur Pedro Swier van Vredehof overhandigt een waakmand aan bestuurder Elo Gramsbergen en palliatief verpleegkundige Marc van der Zande van Liberein.
Directeur Pedro Swier van Vredehof overhandigt een waakmand aan bestuurder Elo Gramsbergen en palliatief verpleegkundige Marc van der Zande van Liberein. (Foto: Vredehof)

Vredehof doneert waakmanden aan Liberein

  Ingezonden

Enschede - Door ondersteuning van het Vredehof Donatiefonds werd het voor de palliatieve afdeling van Liberein mogelijk om zes waakmanden aan te schaffen. Deze manden maken het mogelijk dat de cliënt van Liberein, de familie en naasten nader tot elkaar komen in de laatste fase van het leven.

De waakmand bestaat uit verschillende attributen om de zintuigen te prikkelen en het praten over de dood makkelijker te maken. Het idee voor de waakmanden heeft Marc van der Zande, palliatief verpleegkundige bij Liberein, al tijdens zijn opleiding opgedaan.

"De waakmand is een prachtige manier om de cliënt en zijn familie en naasten iets te kunnen bieden waarin zij antwoorden kunnen vinden of tot nieuwe inzichten kunnen komen", aldus een woordvoerder. "Aan de andere kant geeft het de afdeling handvaten om de kamer meer sfeer te geven en hulp te bieden bij vragen. De terminale fase is immers een korte periode die niet overgedaan kan worden. De waakmand kan eraan bijdragen dat het leven goed kan worden afgesloten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden