ingezonden brief: ‘Zin en zorg in coronatijd’


Foto: Pixabay

ingezonden brief: ‘Zin en zorg in coronatijd’

  Ingezonden

Ik ben zorgverlener en pastoraal werker. Ik heb een eigen bureautje, waarmee ik ‘zin’ en ‘zorg’ combineer. Omdat mijn man, die zowel een weerstandsziekte heeft als hartpatiënt is, tot de risicogroep behoort, heb ik al vanaf vorig jaar maart mijn werk in de zorg tijdelijk moeten stoppen. Mijn pastorale werkzaamheden kan ik gelukkig wel blijven doen, zij het telefonisch. 

De problemen in deze wereld zijn groot en soms ook heel complex. Pas na de coronatijd zullen we daar de gevolgen van zien. Ook onze kinderen hebben het moeilijk. Hun fysiek contacten zijn door corona enorm beperkt. Hun lessen zijn online. Hun stages bemoeilijkt. Onze zoon doet de Pabo. Hij geeft nu zijn lessen online. Hij maakt zich grote zorgen over ‘zijn’ kindjes, die steeds verder achter gaan lopen. Onze dochter heeft gehoord, dat veel van ‘haar’ oudjes door corona zijn overleden. Dankzij veel creativiteit, inventiviteit en door iedere dag met elkaar in gesprek te blijven, houden wij het als gezin vol en zie ik onze kinderen toch groeien. 

Als geestelijk verzorger ben ik veel bezig met normen en waarden. Nederland is een vrij land. Maar zijn wij daarin niet veel te ver doorgeschoten? Wat is vrijheid als steeds minder mensen zich nog in elkaars situatie inleven en zich niet meer verbonden voelen? In de persconferentie van dinsdag 12 januari werd aangegeven, dat driekwart van de bevolking de huidige maatregelen steunt. Zorgverleners en mensen met cruciale beroepen worden regelmatig bedankt. En dat is terecht, want zij verdienen oprecht onze steun en respect.

Maar wie durft het percentage Nederlanders aan te spreken, dat zich in deze tijden asociaal gedraagt? Wie zijn de mensen met klachten, die zich niet laten testen en gewoon naar buiten gaan? Wie zijn de jongeren, die je in grote groepen op straat ziet rondhangen? Wie zijn de volwassenen, die nog steeds een kamer vol visite hebben? Wie zijn de mensen, die nog steeds zo nodig op vakantie moeten? Zij zijn het - en niet minister-president Rutte - die Nederland tot deze verscherpte maatregelen dwingen en die het verpesten voor onze ouderen, voor onze jongeren en voor al die mensen met een eigen zaak, die hun hele leven hard gewerkt hebben en nu hun levenswerk in elkaar zien storten.

Laten we deze coronatijd gebruiken om weer terug te keren naar de kernwaarde van ons bestaan en omzien naar elkaar! 

Gerda Wessels,
Enschede

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden