Ingrid Timmermans: 'Ik zie de wereld in 215 woorden'

  Human Interest

Enschede - Haar buurvrouw is zo trots dat ze Ingrid Timmermans' eerste column uitknipte en een tijdlang in haar portemonnee bewaarde. Die buurvrouw kan nu naar de boekhandel om Ingrids tweede bundel te kopen. Het boekwerkje met de titel 'Lege Flessen' telt alle columns die Timmermans de afgelopen jaren voor Huis aan Huis Enschede schreef.

De redactie van Huis aan Huis Enschede vroeg haar drie jaar geleden om maandelijks een columns te schrijven, nadat haar eerste boek met korte verhalen, genaamd 'Biefstuk', op de redactie van de krant was beland. Dat smaakte naar meer. Timmermans ging met plezier op het verzoek in: "Het lastige vond ik in eerste instantie de lengte. De columns mochten niet langer zijn dan 215 woorden. Voor 'Biefstuk' schreef ik stukken van wel 350 woorden. Inmiddels ben ik er achter dat dit een prettiger te lezen lengte is. Als schrijver word je gedwongen je tot de essentie te beperken." Die lengte van de verhalen brengt met zich mee dat het geen lijvig boekwerk zou zijn geworden. "Daarom heb ik de bestaande columns aangevuld met stukjes die ik eerder op mijn eigen site heb gepubliceerd."

Timmermans typeert zichzelf als een schrijvende labrador. "Mijn columns zijn vrij soft en gaan over het kleine. Een beetje Martin Bril-achtig? Nou, dat is een wel erg groot compliment", bloost ze. "Soms zou ik wel zo scherp willen zijn als Youp van 't Hek, maar dit is nou eenmaal mijn karakter." Haar septembercolumn was een van de scherpere. Daarin neemt ze de rokers voor het MST op de korrel: 'De ene hand aan een rijdend infuus; de andere hand bezig met nicotinetoevoer. Daar waar je elders misschien moet knokken voor de uitvoering van euthanasie, wordt het recht op zelfbeschikking hier stante pede genoten. Zouden de rokers een beetje op kunnen schuiven? Zeg een kilometer of tien, richting Hengelo misschien?' Hierop kwamen de nodige reacties, vertelt ze. "Geen nare overigens. Iemand die daar ook vaak zijn sigaretje rookte, liet me weten dat hij daar juist gelijkgestemden treft. Het roken zelf is daar bijzaak, het gaat om de ontmoeting. Vond ik mooi gezegd."
De layout van 'Lege Flessen' is van de hand van Carla Odink. De twee vrouwen kennen elkaar van het vrijwilligerswerk ('poep scheppen') bij Manege 't Roessingh. Carla: "Waar Ingrid de labrador is, ben ik de pitbull. Ik kan alleen niet schrijven, haha." Omdat mensen die het ondertitelloze 'Biefstuk' in de winkel zagen liggen dachten dat het om een kookboek ging, heeft ze onder de titel nu 'Columns van Enschedese bodem' gezet.

'Lege Flessen' is te koop à 9,95 euro bij Boekhandel Broekhuis, VVV Enschede of te bestellen via

info@tekstwerktimmermans.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden