Logo huisaanhuisenschede.nl


De leden van Stichting 55+ houdt ook regelmatig fietstochten in de omgeving van Enschede.
De leden van Stichting 55+ houdt ook regelmatig fietstochten in de omgeving van Enschede.

Stichting 55+ houdt zaterdag open dag in 't Pluspunt

  Human Interest

De Stichting 55+ houdt zaterdag een open dag in 't Pluspunt aan het Schuttersveld 17. Van 10 tot 14 uur is een ieder welkom om kennis te nemen van tal van activiteiten op het gebied van cultuur, creatief bezig zijn en sport en spel.

Enschede - De Stichting 55+/Centrum voor de Derde Leeftijd zit nu vier jaar in 't Pluspunt. De club werd in 1984 opgericht en telt tegenwoordig zo'n 2200 leden. Dat mogen er rustig meer worden, vindt het bestuur van de stichting. Vandaar ook de Open Dag, waarbij elke club of activiteit zich zal presenteren. Het cursusaanbod van de stichting is heel divers. Hans Sleeuwits, coördinator sport en spel, doet een greep uit het aanbod: "Klassieke muziek, talen, kunstgeschiedenis, schilderen, handwerken, tekenen, fotografie, werken met de computer, yoga, Pilates, Tai Chi, bridge, wandelen en fietsen.'' Maar koersbal, biljarten, jeu de boules , filosofie en beleggen staan ook op de agenda. En op vrijdagmiddag zingt een dameskoor. "Naast Engels, Frans en Spaans is er met ingang van dit jaar ook een cursus Italiaans'', zegt Sleeuwits.

Dat de gemeente in 2016 de subsidie heeft geschrapt heeft zeker pijn gedaan, maar de stichting heeft geen enkele activiteit hoeven te schrappen. Het komt omdat er louter met vrijwilligers wordt gewerkt en de docenten niet betaald worden. Sleeuwits: "We hebben de kosten voor de deelnemers laag kunnen houden. De contributie bedraagt 12 euro per jaar. Deelname aan een wekelijkse cursus kost 20 euro per jaar en een tweewekelijkse cursus 10 euro per jaar."

De Open Dag van zaterdag moet ook helpen wat van de onbekendheid van de stichting weg te nemen. Sleeuwits: "De Stichting 55+ heeft begin dit jaar onderzoek laten doen door studenten van Saxion Hogeschool. Het onderzoek had betrekking op de vraag of het huidige aanbod nog wel voldoende aansloot op de wensen van de huidige en toekomstige deelnemers. Ook is onderzoek gedaan naar het imago van de stichting. Eén van de uitkomsten was dat een groot deel van de 'niet-deelnemers' zich nog te jong voelt voor de activiteiten die worden aangeboden. Ik herken dat gevoel. Ik vond me een aantal jaren geleden ook nog te jong om me bij 55+ aan te sluiten. Kennelijk is er voor velen een soort psychologische drempel en voelen we ons jonger dan we zijn. Maar ik ben blij de stap gezet te hebben. Ik heb enkele jaren met heel veel plezier een cursus Frans gevolgd.''

Uit het onderzoek blijkt ook dat de deelnemers te spreken zijn over het aanbod, zo meldt Sleeuwits. "Verder blijkt dat in de 'jongere' doelgroep te weinig mannen worden bereikt. Aanbevolen wordt een aantal activiteiten toe te voegen, zoals koken, mountainbiken en boogschieten.''

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox