Logo huisaanhuisenschede.nl


Oudere, bescherm je huid tegen zon!

  Human Interest

De huid van ouderen is kwetsbaar. Het vochtgehalte is meestal lager dan die van jongere mensen. Door verminderde aanmaak van het eiwit collageen wordt de huid slapper en minder elastisch. En als gevolg van medicatie dikwijls dunner. Des te meer reden om de huid goed te verzorgen. Zéker als het zonnetje schijnt. De wondverpleegkundigen Ilona Barink en Marloes van Ulzen, die dagelijks bezig zijn met de huid van de oudere cliënt, geven tips: "Voorkomen is écht beter dan genezen."

Kreeftjes
"We noemen ze wel gekscherend 'kreeftjes': mensen die te lang onbeschermd in de zon hebben gezeten. Toch zijn de gevolgen minder leuk, want een teveel aan zon kan ernstige schade aan de huid veroorzaken. Daarbij komt dat de huid van ouderen minder snel en goed herstelt dan die van jongvolwassenen. Voorkomen is écht beter dan genezen."

Dode cellen
De oudere huid bevat toch meer dode huidcellen? Dat extra huidlaagje biedt dan toch mooi bescherming? "Dat is een fabeltje! De zon schijnt daar dwars doorheen met pijnlijke onderhuidse zonverbranding tot gevolg. We horen ook weleens dat de zon de aanmaak van melanine versterkt, het stofje dat zorgt dat de huid bruin wordt en bescherming biedt. Dat kan kloppen, maar bij ouderen wordt dit stofje nog nauwelijks aangemaakt."

Zorg voor elkaar
Goed beschermen is dus geen overbodig advies? "Klopt. Blijf bij voorkeur zoveel mogelijk uit de zon. In elk geval tussen 11.00 en 15.00 uur de zon mijden. Zoek de schaduw op. Bedek de hoofdhuid met een hoedje of petje. Smeer de huid goed in. Ook achter de oren. Zorg dat de huid niet uitdroogt. Gebruik een zonnebrandproduct met factor 50 en zonder parfum, zonder parabenen en andere conserveringsmiddelen. Drink voldoende vocht en niet onbelangrijk: zorg voor elkaar."

After-sun
Toch verbrand? "Smeer de huid dan in met een verkoelende en verzorgende after-sun."

Vragen?
Ilona en Marloes zijn verbonden aan Zorgschakel Enschede, een samenwerkingsverband voor gespecialiseerde zorg in Enschede. Ze worden wanneer nodig ingeschakeld door de vertrouwde verpleegkundige van Livio, zodat men altijd van de juiste adviezen wordt voorzien. Vragen over huidverzorging? Vraag het de verpleegkundige van Livio. Info: 0900-9200 en via de website van Livio.

Franklin Veldhuis
1 reactie
Meer berichten