Logo huisaanhuisenschede.nl


Foto: Snijdersfotografen 
Foto: Snijdersfotografen  ( )

'Vroeger zaten ze thuis te drinken, nu maken ze de stad schoon'

  Human Interest

Enschede - Om hun leven weer structuur te geven, maken Joos, Peter, Tony, Freddy en Benny deel uit van de 'veegploeg' van Tactus Verslavingszorg. Ze hebben allemaal te kampen met een chronische alcoholverslaving. "Deze mannen zaten vroeger vaak alleen thuis of op straat te drinken. Dat is nu verleden tijd."Enschede -

Dat zegt Frank Singh. Hij is 'medewerker laagdrempelige hulpverlening' bij Tactus aan de Ripperdastraat 8. Samen met Joel van de Worp begeleidt hij de mannen. "Wij zijn anderhalf jaar geleden een project begonnen, waarbij we chronisch alcoholisten motiveren weer een dagbesteding op te pakken. Dit zijn mannen die vaak eenzaam zijn en vast zitten in hun verslaving", legt Frank Singh uit.

'Eten en een goed gevoel'

"We kwamen op het idee een veegploeg te beginnen, die in en om het centrum met afvalprikkers de straten, pleinen en plantsoenen schoon houdt. Dit project loopt erg goed. We hebben nu een groep van vijf mannen, die dagelijks in ruil voor een ontbijt, een maaltijd, een kleine financiële beloning én een goed gevoel met veel enthousiasme hun werk doen. De jongens hebben echt het gevoel dat ze iets goeds terug kunnen doen voor de maatschappij en weer als volwaardig persoon worden aangekeken. Ze worden weer positief benaderd door de medemens en krijgen zelfs complimenten op straat."

'Verslaving als gegeven'

In de namiddag volgen ontspannende activiteiten, zoals sport en spel of houtbewerking. Frank Singh: "Zo blijven de deelnemers gemotiveerd. Iedereen die hier komt, heeft zijn verslaving als gegeven geaccepteerd. Door de dagbesteding en de bijkomende ondersteuning laten we de deelnemers zelf zoeken naar mogelijkheden om hun leven weer op de rails te krijgen en te houden."

Peter Snijders

Op Facebook zag Frank Singh regelmatig de 'afvalposts' van de Enschedese fotograaf Peter Snijders voorbijkomen. Deze werden volop gedeeld en door anderen van commentaar voorzien. Dat zette Singh aan het denken: "Peter plaatst elke week foto's van zwerfafval in Enschede met daarboven het kopje 'wij maken er een rotzooi van'. Ik heb Peter onlangs benaderd met de vraag waar de grootste pijnpunten zitten, zodat wij met onze mannen daar de troep konden opruimen. Peter reageerde zeer enthousiast en vroeg mij op zijn beurt of hij daar dan weer een fotoreportage van mocht maken. De mannen van de veegploeg reageerden enthousiast, waarop Peter aan de slag is gegaan. Uiteindelijk heeft het een paar prachtige portretten en een mooie collage opgeleverd."

1 reactie
Meer berichten