De digitale touchscreen-fototafel staat niet in het archief, maar in de bieb zelf. Hier zijn onder meer zo'n 600 foto's uit het stadsarchief van de gemeente Enschede in te zien. Foto: Bibliotheek Enschede
De digitale touchscreen-fototafel staat niet in het archief, maar in de bieb zelf. Hier zijn onder meer zo'n 600 foto's uit het stadsarchief van de gemeente Enschede in te zien. Foto: Bibliotheek Enschede

'Wij willen de mensen laten weten van ons bestaan'

  Historie

Enschede - De bieb heeft het beheer over de Twente Collectie, een historische verzameling publicaties van en over Enschede en Twente. Chris van Oosterwijk, die er vorig jaar op zoek was naar informatie, vond het maar raar dat de collectie alleen op afspraak was in te zien. Dankzij hem is dat nu veranderd.

Twee keer per week, op woensdag en de vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur, is Van Oosterwijk aanwezig op de eerste etage van de bieb, in het zogeheten 'kleine magazijn', om bezoekers wegwijs te maken tussen de 14.000 objecten. "Omdat ik dit goed kan combineren met m'n hobby heb ik mezelf aangeboden. Ik zoek zelf namelijk ook graag naar oude foto's, documenten en tijdschriften. Daartoe heb ik nu vrij toegang."

Toch vindt hij het jammer dat hij de tijd daar meestal in z'n uppie doorbrengt. "Met Adriana Oostrik, hoofd beheer van de Twente Collectie, heb ik overlegd dat we de mensen moeten laten weten van ons bestaan. Ik zou er graag wat meer zien hier. Ik help ze graag bij hun zoektocht naar specifieke informatie." Van Oosterwijk hielp ondermeer al mensen die op zoek zijn naar informatie over verdwenen winkels en een student zocht er niet vergeefs naar informatie over stakingen in Enschede in de jaren dertig.

De bibliotheek is na de Tweede Wereldoorlog gestart met het verzamelen van boeken en ander tekst- en beeldmateriaal over Twente. Een deel van de 14.000 objecten is uniek en zit achter slot en grendel. "Liefhebbers moeten hier kennis van kunnen nemen. Daarom is besloten de collectie twee keer per week ter inzage open te stellen."

In de bieb is onder meer een collectie microfiches van regionale kranten vanaf 1872 te vinden en knipsels uit regionale kranten tot 1990. Verder is er is een digitale touchscreen-fototafel met zo'n 600 foto's uit het stadsarchief van de gemeente Enschede. Bezoekers kunnen zelf kopiën maken van materiaal. Als iets niet gevonden kan worden, stuurt Van Oosterwijk de mensen naar het stadsarchief. Overigens is het 'kleine magazijn' slecht te vinden. Als de baliemedewerker van de bieb geen tijd heeft, wil Van Oosterwijk bezoekers wel ophalen: "Bel dan even het nummer van de Twente Collectie (tel. 053-4804857) en ik kom met plezier even naar beneden."

Meer berichten