Expositie 'Getuigen langs het spoor' in synagoge

  Historie

Enschede - Mensen die opgroeiden nabij het spoor waarover in WOII de gedeporteerden vervoerd werden, hebben die gebeurtenissen vaak nog vers in hun geheugen. Ze raapten afscheidsbriefjes op die uit rijdende en stilstaande wagons werden gegooid en vingen een glimp op van mensen die in de veewagons vervoerd werden. Indrukwekkende beelden voor wat toen nog kinderen waren. In de Synagoge Enschede wordt woensdag 1 februari om 11.00 uur een tentoonstelling gewijd aan dit onderwerp geopend. Leerlingen van de Anne Frankschool uit Gronau zullen de openingshandeling verrichten door het planten van een boom in de tuin van de synagoge aan de Prinsestraat. Daarna kan men deze tweetalige tentoonstelling bezoeken.

Voor deze expositie zijn deze herinneringen vastgelegd op film. Zestien Nederlandse en Duitse omstanders van het spoortraject, dat vanaf Westerbork via Winschoten naar Leer in Duitsland liep en daarna verder naar het oosten, werden geïnterviewd. Historische foto's laten de stations zien op dat traject en geven een blik op de toenmalige Joodse gemeenschap in die regio. Zestien Nederlandse en Duitse ooggetuigen vertellen in filmpjes hun verhaal, ondersteund door historische foto's en portretten van fotograaf Sake Elzinga.

Elke woensdag en zondag tot en met 29 maart is de tentoonstelling van 11.00 tot 17.00 uur te zien. Deze expositie is geschikt voor volwassenen en jeugd vanaf groep 8. Info:
www.synagogeenschede.nl

Meer berichten