Drie historische verenigingen vragen de gemeente voormalig Hotel Rodenbach aan te wijzen als monument.
Drie historische verenigingen vragen de gemeente voormalig Hotel Rodenbach aan te wijzen als monument. ( Foto: Lars Smook / TC Tubantia)

Historici: 'Rodenbach moet gemeentelijk monument worden'

  Historie

Enschede - Het voormalige hotel Rodenbach aan de Parkweg roept bij veel Enschedeërs warme herinneringen op. Het is onlangs onderhands verkocht en niet duidelijk is wat de nieuwe eigenaar ermee wil doen. De Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, Erfgoedvereniging Heemschut en het Cyupersgenootschap vragen de gemeente Enschede daarom het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.

In het bestemmingsplan Stadsweiden staat het pand aangeduid als karakteristiek. De erfgoedverenigingen vinden dat dit onvoldoende garantie biedt om het gebouw in de huidige vorm te behouden. De drie erfgoedorganisaties verzoeken de gemeente daarom ook een voorlopige voorziening te treffen, zodat het gebouw niet zonder meer gesloopt kan worden.

Het gebouw aan de Parkweg 37-39 is waarschijnlijk één van de oudste panden in het centrum van Enschede. Op een plattegrond uit 1884 staat het aangegeven als het eerste gebouw in de uitbreidingswijk Stadsmaten naast Het Volkspark. Vermoedelijk is het gebouwd in de periode tussen 1866 en 1874. De oorspronkelijke bouwtekeningen ontbreken. Daardoor is ook niet bekend wie de architect is geweest.

Uit de wél beschikbare tekeningen blijkt echter, dat in de loop der jaren er flink is verbouwd. Het middenschip is steeds herkenbaar gebleven. De zijbeuken werden van serre, een glazen uitbouw over twee lagen, tot een volledige verdieping. Toch is aan het uiterlijk karakter nog steeds te zien uit welke periode het zijn ontstaansgeschiedenis te danken heeft.

Het hotel had een belangrijke plaats in de stad als logement voor tijdelijke werknemers, zoals monteurs voor de textielindustrie. Van het lijstje van logementen uit die tijd bestaat alleen Rodenbach als zodanig nog. Het hotel heeft – onder verschillende namen en eigenaars - altijd een belangrijke maatschappelijke functie gehad. Dat blijkt onder meer uit de advertenties die in de loop der jaren in de kranten zijn verschenen. Als Hotel Modern was het een ontmoetingsplek voor jazz- en popliefhebbers.

Samengevat heeft het gebouw vanwege haar kenmerkende negentiende-eeuwse architectuur en als illustratie van de opkomst van de textielindustrie en het moderne hotelwezen in de negentiende eeuw een duidelijke architectuur- en cultuurhistorische betekenis voor Enschede. Tevens is het gebouw door haar uitstraling en omvang beeldbepalend voor de omgeving.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden