De voltallige familie De Jong in de jaren dat ze nog allemaal in Enschede woonachtig waren.
De voltallige familie De Jong in de jaren dat ze nog allemaal in Enschede woonachtig waren. (Foto: PR)

Van oorsprong Friese familie viert bloedbanden al veertig jaar met reünie

  Historie

Enschede - De familie De Jong houdt een grote familiereünie op 14 september bij Van der Valk in Enschede. Daarmee wordt een traditie voortgezet die veertig jaar geleden begon. Het aantal aanwezigen is in die jaren weliswaar gedaald van meer dan dertig naar net geen twintig, maar de motivatie om door te gaan is er niet minder om.

Dick Meerlo, die ondanks zijn afwijkende achternaam ook bedeeld is familiebanden, vertelt: "De grote familie met zestien kinderen komt oorspronkelijk uit Appelscha, Friesland. Na de oorlog vertrok het gezin naar Enschede, omdat er mensen nodig waren in de textielindustrie. Vader en de oudste kinderen konden zo bij de Bamshoeve beginnen."

Roomweg

Er was een groot huis aan de Roomweg waar het gezin in trok. "Nadat ieder een weg gevonden had in Enschede en vader met pensioen was, zijn de ouders nog verhuisd naar een woning iets verderop in de Dr. Van Damstraat. Toen beiden ziekelijk werden en in verpleeghuis de Kleine Vaart terechtkwamen zijn ze binnen zes weken gestorven."

Van der Valk

Om de familie bij elkaar te houden, werd er in 1979 een eerste familiereünie georganiseerd. Dit kreeg een jaarlijks vervolg. Bij de eerste reünies waren we met tenminste 32 mensen. Nadat er al heel wat zijn overleden, blijven we over met een kleine twintig mensen. Het doet ons een genoegen dat wij dit jaar de 40ste reünie kunnen houden. Deze reünie is met een overnachting bij Van der Valk in Enschede, een rondrit met een Amerikaanse schoolbus rond Enschede en we bekijken films van eerdere reünies en maken er twee mooie dagen van met elkaar. Fijn toch, dat het nog mogelijk is."

Wie is de Mol?

De hele reünie is opgezet als een 'Wie is de Mol?' Meerlo: "Je moest vragen beantwoorden uit brieven om de mol te raden. Die wordt dat weekend uiteraard onthuld."

Meer berichten