Ontdekker Hubert Feldhaus bij de teruggeplaatste grensmarkering. De steen was decennialang spoorloos, maar dook onlangs op in een tuin.
Ontdekker Hubert Feldhaus bij de teruggeplaatste grensmarkering. De steen was decennialang spoorloos, maar dook onlangs op in een tuin. (Foto: Loakstenencommissie SHSEL)

Grenssteen markeert geen grens, maar juist plek van samenkomst

  Historie

Enschede - Onder grote publieke belangstelling is afgelopen zaterdag een fraaie grenssteen onthuld in de tuin van café-restaurant Sandersküper, vlakbij de grensovergang Knalhutte, aan de Knalhutteweg. Door Loakstenencommissie SHSEL

Het gaat om een bijzonder mooi bewerkte grenssteen, met het wapen van de provincie Overijssel aan de ene kant en het wapen van het bisdom Münster aan de andere kant. De steen verdween zo'n veertig jaar geleden en werd teruggevonden door Hubert Feldhaus. "Ik ben geboren op boerderij de Rother Lappen en achter ons huis stond deze mooie grenssteen. De steen is in 1756 geplaatst als vervanging van een houten paal, die intussen verrot en omgevallen was. Hij heeft 425 jaar dienst gedaan als grenssteen, maar is in de jaren zeventig verplaatst. Ik kwam erachter dat de steen bij iemand in de tuin stond en de nieuwe eigenaar bood mij de steen aan. Maar zo'n steen is geen particulier bezit, die behoort toe aan de landen een beide zijden van de grens", aldus Feldhaus.

De Heimatverein Alstätte, de Schützenverein Alstätte-Brook en de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) hebben er met financiële steun van de deelstaat Nordrhein-Westfalen gezamenlijk voor gezorgd dat de steen nu staat op een plek, waar hij door veel mensen te bewonderen is.

In hun speeches prezen Carola Voss, burgemeester van Ahaus, wethouder Arjan Kampman van Enschede en een vertegenwoordigster van de Kreis Borken de grensoverschrijdende samenwerking. "We leven hier niet aan weerszijden van een grens die mensen scheidt, maar we ontmoeten elkaar aan de grens. We hebben elkaar nodig en kunnen van elkaar leren, en zo leven we eigenlijk middenin Europa." Na deze stimulerende woorden speelde de kapel van de schutterij Alstätte-Brook 'Ode an die Freude', het Europees volkslied. Daarna werd de steen onthuld en werden de aanwezigen onthaald op een frisse dronk.

Harry van der Sleen, voorzitter van de Loakstenencommissie van de SHSEL, memoreerde dat de wapensteen ook een kijkpunt is in de Grenstenenroute, een fietsroute langs de grens, ontwikkeld door de SHSEL en de Heimatverein Alstätte. De tweetalige brochure is te verkrijgen bij toeristische informatiepunten, bij horeca langs de route en bij de SHSEL.

De route is ook als gpx-bestand te downloaden op http://www.shsel.nl/shsel/wandel-en-fietsroutes/ en is onderdeel van de routeapp van Landschap Overijssel:

www.landschapoverijssel.nl

Meer berichten