Lonneker, niet zomaar een dorp in oorlogstijd

  Historie

Lonneker - Over de Tweede Wereldoorlog zijn al heel wat boeken en artikelen verschenen. Het bombardement op Rotterdam, de slag om de Grebbeberg, de landing in Normandië of de aanval op Pearl Harbour zijn uitvoerig belicht. Maar wat was nu de invloed van de oorlog op het platteland? Hoe bepaalde de bezetting het leven van alle dag. Moest je de hele dag op je hoede zijn? Wat hadden Lonneker en omgeving met de Fliegerhorst te maken? Om antwoord op deze en andere vragen te krijgen is Willem Bulter informatie gaan inwinnen bij hoogbejaarde inwoners van zijn dorp. door Peter van der Molen

"Een plaatselijke hotelhouder vertelde me een keer wat er in de oorlog in zijn hotel was voorgevallen. Dat boeide me en toen wilde ik meer te weten komen. Ik heb een jaar of vijf in de redactie van de Sliepsteen gezeten, dus mijn belangstelling voor de plaatselijke historie bestond al. Ik kwam er achter dat er niet zoveel is opgeschreven over Lonneker in oorlogstijd. De enige manier om daar wat aan te doen, was de laatste getuigen in het dorp interviewen. Gezien hun leeftijd wist ik dat ik daar wat haast mee moest maken."

Duizend inwoners verloren hun huis

"In veel gevallen ging de oorlog grotendeels aan dorpen voorbij, maar Lonneker was belangrijk door haar ligging bij het vliegveld, een soort bijkamp van De Fliegerhorst Twente. Dat was een hotspot voor de Duitsers. Zij hebben de RK Lagere School als kazerne ingericht, van waaruit de rekruten dagelijks naar het Haagse Bos marcheerden voor hun militaire training. Het kon ook gebeuren dat Duitsers zo maar je woning opeisten. Ongeveer duizend Lonnekenaren kwamen zo op straat te staan. In de mooiste huizen gingen de Duitsers zelf wonen en een groot aantal andere boerderijen werd gesloopt voor de aanleg van het vliegveld."

Nette Duitsers

"De meeste Duitsers gedroegen zich ondanks deze oorlogshandelingen netjes en er ontstonden zelfs sociale contacten tussen inwoners van Lonneker en hun bezetters. Kerels uit Lonneker kegelden met Duitse militairen. Een meisje uit het dorp trouwde met een Duitse soldaat, twee anderen met Engelse soldaten. Maar er waren natuurlijk ook foute inwoners. Die liepen zelfs uitdagend in Duitse uniformen door het dorp. Een familie was wel heel erg fout en drie leden van die familie zijn uiteindelijk ook berecht. Dat was terecht, want zij hadden mensenlevens op hun geweten."

Drie jaar spitten en speuren

Na drie jaar spitten en speuren bij bijna alle 80- en 90-jarigen in Lonneker heeft Bulter zijn onderzoek afgerond en in boekvorm zijn bevindingen neergelegd. Het resultaat is een bijna caleidoscopische blik op het Lonneker in de jaren '40/'45. Uitgeverij Twentse Media uit Enschede brengt het uit onder de titel 'Lonneker Oorlogsverhalen'. Het boekwerk telt ongeveer 385 pagina's en is rijk geïllustreerd met onder meer een aantal bijzondere kaarten en luchtfoto's.

Eerste exemplaar

Het eerste exemplaar wordt op zaterdag 25 mei uitgereikt aan Herman Meijerink en Hilde Venema in het Dorpshuis. Iedereen die belangstelling heeft is om 14.00 uur welkom. Na de presentatie kunnen bezoekers een al dan niet gesigneerd exemplaar aanschaffen. De kosten hiervan bedragen 23 euro. Aanvankelijk was 3 mei als presentatiedatum genoemd, maar door problemen bij de drukker bleek die datum niet haalbaar.

Het boek is ook te bestellen via de uitgever: 

uitgeverijtwentsemedia.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden