Raymond Bloemendaal en Henk Wieringa met SHSEL-bestuurders Gerard Hemelt en Dick Buursink (vlnr).
Raymond Bloemendaal en Henk Wieringa met SHSEL-bestuurders Gerard Hemelt en Dick Buursink (vlnr). (Foto's: SHSEL)

Rijwielplaatje Enschedese verzetsheld J.H. ter Horst gevonden

  Historie

Enschede - 'Schatgravers' Henk Wieringa en Raymond Bloemendaal deden onlangs een bijzondere vondst. Ze vonden het rijwielplaatje van verzetsheld Johannes ter Horst, naar wie in Enschede een straat vernoemd is.

Ter Horst was de leider van een knokploeg, die overvallen deed op de Duitse bezetter. Onder meer hielp hij bij de ontsnapping van gevangenen uit de koepelgevangenis in Apeldoorn. In 1944 werd hij opgepakt en gefusilleerd.

Ter Horst woonde op de Kuipersdijk en dat adres staat ook op het rijwielplaatje, met de naam en het jaartal 1938/1939. Deze rijwielplaatjes dienden voor de oorlog tot bewijs dat de eigenaar de fietsbelasting had betaald. Armlastige fietseigenaren kregen een plaatje met een gat, anderen moesten er 2,50 gulden voor betalen, een heel bedrag in die tijd.

Wieringa en Bloemendaal vonden het historisch interessante rijwielplaatje op de 'schreeuwakker', een oude vuilnisbelt in de buurt van het Rutbeek, die zij met een metaaldetector afzochten.

Toen zij zich realiseerden dat zij iets bijzonders in handen hadden, namen zij contact op met de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL). Dinsdag 23 april boden zij het plaatje officieel aan aan voorzitter Dick Buursink. Het krijgt een prominente plaats in de ruimte van de Historische Sociëteit in Prismare.

Meer berichten