De familie van Gelder in gelukkiger tijden met vlnr staand Roosje, Carolina, Wilhelmina Wolff, Aron en zittend vlnr Vogelina, Annette en Bram.
De familie van Gelder in gelukkiger tijden met vlnr staand Roosje, Carolina, Wilhelmina Wolff, Aron en zittend vlnr Vogelina, Annette en Bram. (Foto: familiearchief)

Sporen van de oorlog aan de Hessenweg

  Historie

ENSCHEDE - In september 1941 werd Aron van Gelder opgepakt bij de Twentse razzia, nadat er tussen Enschede en Hengelo een kabel van de Wehrmacht was doorgeknipt. Samen met 105 Joodse mannen werd hij als represaille weggevoerd naar Mauthaussen, waar hij een maand later overleed. In 2012 is er in het bijzijn van zijn toenmalige verloofde een Stolperstein gelegd aan de Hessenweg, waar Aron het laatst heeft gewoond. Nu, zeven jaar later, wordt de rest van z'n omgekomen familie hier geëerd met zo'n klinkertje. Door Eric Heijink

Dit jaar worden ook de Stolpersteine gelegd voor de andere gezinsleden van de familie Van Gelder, die de oorlog niet overleefden.

Vader Meijer van Gelder duikt na de Twentse razzia onder met zijn zoon Bram, maar ze werden ontdekt toen kwajongens de ruiten ingooiden van het vakantiehuisje waarin ze ondergedoken zaten.

Dochter Roosje werd opgepakt op de dag dat ze zich verloofde met een niet-Joodse jongeman uit Hengelo.

De inwonende tante Wilhelmina Wolff meldde zich samen met David, de jongste zoon van het gezin, zodra hij de oproep kreeg om naar Westerbork te vertrekken. Beiden overleden niet veel later in Auschwitz.

Van het gezin van negen overleefden alleen Caroline Wolff en haar dochters Vogelina en Annette de oorlog. Begrijpelijkerwijs liet de oorlog diepe sporen na bij de drie vrouwen. Zelfs na de bevrijding stuitten de vrouwen geregeld op een muur van onbegrip. Zo kregen ze de spullen, die ze voor hun onderduik in bewaring hadden gegeven, niet terug. Er werd glashard beweerd dat er niks in bewaring was gegeven. De oorlog woedde voort...

Roosjes verloofde liet na de oorlog slechts een keer van zich horen; alleen om de door hem aan Roosje geschonken cadeaus terug te eisen.

Op 31 maart wordt om 15.00 uur in de burgerzaal in het stadhuis een ceremonie gehouden voor de slachtoffers waarvoor dit jaar een Stolperstein wordt gelegd. Bezoekers wordt gevraagd zich aan te melden via mail: enschede@levendverledenoostnederland.nl

Stolpersteine

Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine vierkante klinkertjes, waar een messing plaatje op is bevestigd. Daarin zijn naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum van overlijden gestanst. Stolpersteine zijn te vinden voor de voormalige woonhuizen van de slachtoffers die door de nazi's werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of werden gedreven tot zelfmoord. De Stichting Levend Verleden Oost-Nederland plaatst jaarlijks met hulp van vrijwilligers stolpersteine voorafgaand aan de bevrijdingsdagen in april.

Meer berichten