Éen van de logementen, in de volksmond 'Mina van Putten' genoemd, werd bewoond door 35, meest bejaarde, mensen.
Éen van de logementen, in de volksmond 'Mina van Putten' genoemd, werd bewoond door 35, meest bejaarde, mensen.

Onmenselijke toestanden in Enschedese logementen

  Historie

Enschede - De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de achtste aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw moesten minderbedeelden vaak noodgedwongen onderdak zoeken in een zogeheten 'logement'. Enschede kende toen een tiental van dergelijke woongelegenheden. Éen van de logementen, in de volksmond 'Mina van Putten' genoemd, werd bewoond door 35, meest bejaarde, mensen en was ongeveer ter hoogte van de Zuiderspeeltuin aan de Kuipersdijk gelegen.

De omstandigheden waren er verschrikkelijk slecht. Zo werden er wekelijks zo'n 1.400 flessen bier genuttigd en moest de politie er regelmatig de orde herstellen. Uiteindelijk werd het pand op last van de rechtbank ontruimd en moesten de bewoners elders onderdak vinden. Op de rechter foto ziet een bewoner met een pul bier in de hand de toekomst onbekommerd tegemoet. Wellicht werkt de opgewektheid die de agent uitstraalt aanstekelijk.

Meer berichten