De jubileumkrant  van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker biedt een feest van herkenning.
De jubileumkrant  van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker biedt een feest van herkenning.

Geboortejaar 1968 herleeft in krant Historische Sociëteit

  Historie

Enschede - 1968 is een historisch en turbulent jaar. Een jaar van uitersten. Een jaar dat nu ook tot leven komt in de jubileumkrant van de Historische Sociëteit Enschede-Lonneker. Het biedt een feest van herkenning.

Op twaalf krantenpagina's van ouderwets groot formaat zijn de leukste, meest bijzondere en meest aansprekende nieuwsberichten verzameld uit dagblad Tubantia van 1968, het oprichtingsjaar van de Historische Sociëteit, precies 50 jaar geleden.

Het is het jaar dat het textielimperium van de Van Heeks instort, van de sluiting van Hotel De GraaFf. Maar ook de glorietijd van de textielbeat, van Gert en Hermien, de ontdekking van het zangeresje Wilma, en de eerste definitieve winkels in de Wesselerbrink.

In dat jaar verschijnt Phil Bloom naakt op televisie en kondigt Boudewijn de Groot zijn laatste optreden in Enschede aan. 1968 is ook het jaar van de Praagse Lente, de moord op Martin Luther King en de hongersnood in Biafra.

De Gronausestraat krijgt straatverlichting en V&D besluit te verhuizen van Brammelerstraat naar de Doos aan de Boulevard. Groots zijn de verwachtingen over de vliegbasis Twenthe, als straks de grootste van Nederland. Lonneker en Boekelo kijken uit naar aansluiting op het aardgas. De bewoners moeten alleen nog even geduld hebben: er is geen geld.

Deze onderwerpen zijn een selectie van de ruim honderd grote en kleine berichten, verhalen en advertenties die een plek hebben gekregen in de jubileumkrant. Soms serieus, ook vaak luchtig, en vooral heel veel herkenning.

De uitgave lijkt een kopie van een originele krant uit dat jaar. Dat is niet gek; de krant is gemaakt op basis van digitale opnames van oude krantenpagina's uit heel 1968.

Te koop

Abonnees van 'n Sliepsteen hebben de krant gratis toegestuurd gekregen. De speciale jubileumuitgave de Historische Sociëteit is ook te koop voor 2,35 euro: bij veel Primera-winkels in de stad, bij Boekhandel Broekhuis, bij de Posten en binnenkort ook bij andere verzorgingscentra. En bij de thuisbasis van de Sociëteit in Prismare aan de Roomweg.

Meer berichten