De woonomstandigheden van de arbeiders waren slecht. Er was geen riolering en stromend water.
De woonomstandigheden van de arbeiders waren slecht. Er was geen riolering en stromend water.

Arbeidersbuurt Sebastopol: met recht een ghetto

  Historie

Enschede - De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de zesde aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

Teneinde in de grote woningnood te voorzien, die na de stadsbrand van 7 mei 1862 was ontstaan, werden nog in datzelfde jaar veertig woningen aan een dwars op de Wilhelminastraat liggend straatje gebouwd.

Dit was achter de later gebouwde machinefabriek van Tattersall & Holdsworth. In de volksmond werd al snel gerept over 'Sebastopol'. De oorsprong van deze benaming staat niet vast; vermoedelijk is zij ontleend aan de Sovjetrussische stad met die naam, die in de Krim-oorlog (1854-1856) een grote rol heeft gespeeld.

De woningen waren klein: gemiddeld vier meter breed en acht meter diep. De woonomstandigheden van de arbeiders waren slecht. Er was geen riolering en stromend water. Het was er vochtig en men woonde met veel mensen in een kleine ruimte.

Er waren slechts twee kamers. In de jaren 1924-1927 werden de woningen afgebroken. Maar gelukkig is deze foto bewaard gebleven.

Meer berichten