Op de voormalige Vliegbasis Twenthe kun je luisteren naar een bijzonder hoorspel.
Op de voormalige Vliegbasis Twenthe kun je luisteren naar een bijzonder hoorspel. (Foto: )

Luister naar een boer, die door Duitsers werd verjaagd

  Historie

Op de voormalige Vliegbasis Twenthe kun je vanaf nu luisteren naar een hoorspel in Nederlands én Twents over het gebied ten tijde van WOII. Het gaat over het leven van een kleine boer en zijn gezin. De bouw van de Fliegerhorst - het vliegveld van de bezetter - dwingt het gezin te verhuizen.

Enschede - De Luistersteen ligt aan het Belevingspad. Dat is de wandelroute die door het bijzondere natuur- en recreatiegebied Vliegbasis Twenthe loopt. Vanaf de parkeerplaats aan de Grefteberghoekweg kom je na 200 meter bij de luistersteen. Met een QR-code op de zijkanten van de informatiepaal bij de Luistersteen open je met je mobiele telefoon de website om het hoorspel te beluisteren. Je kunt het hoorspel ook beluisteren via www.vliegbasistwenthe.info/luistersteen.

Na de inval begon de Duitse bezetter direct met de bouw van Fliegerhorst Twente: in korte tijd verrezen circa 500 gebouwen in het gebied. Tientallen boerengezinnen werden gedwongen te verhuizen.

Leonie Koenders, Annie Beumers en Jan Bult spraken het hoorspel in. Dat deden ze zowel in het Nederlands en in het Twents. Jan Schukkink schreef het hoorspel op basis van de verhalen van Annie Beumers en Jan Bult over een gezin dat zij beiden persoonlijk kenden,. Jan is auteur van het boek Levend Landschap over de cultuurgeschiedenis van onder meer Vliegbasis Twenthe.

Meer berichten