Haat-liefdeverhouding met textielindustrie

  Historie

Enschede - De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de tweede aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

In 1728 werd eerste textielfabriek in Enschede gesticht, een fabriek waar bombazijn werd geweven. In de daarop volgende twee eeuwen groeide Enschede uit tot één van de grootste textielsteden van West-Europa. Het straatbeeld werd bepaald door tientallen grote fabrieksgebouwen, rokende schoorstenen en duizenden arbeiders, die zich lopend, per fiets, per tram of per bus naar hun werk en na afloop huiswaarts begaven. 

De textielindustrie bracht niet alleen misstanden met zich mee, maar ook vooruitgang. In jaren vijftig van de vorige eeuw geraakte de stad in een diepe crisis. Eerst viel met voormalig Nederlands-Indië een belangrijke afzetmarkt weg, vervolgens werd de productie verplaatst naar lage-lonenlanden. Massaontslag was het gevolg. De laatste textielfabrieken sloten in de jaren zestig.

Meer berichten