De Oude Markt honderd jaar geleden

  Historie

Enschede - De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de eerste aflevering in deze nieuwe serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis Enschede wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

Oorspronkelijk mocht in Enschede alleen op de dinsdag een gewone markt gehouden worden, waar onder andere landbouwproducten verkocht mochten worden.

Boeren kwamen met paard en wagen uit de verre omgeving en trachten dan hun waar in de schaduw van de Grote Kerk aan de man te brengen. Aardappelen, rogge,kool (waaronder de boeskool uit Oldenzaal) en uien (Oatmössches spek) vonden gretig aftrek bij de stadsbewoners.

Er konden goede zaken worden gedaan, want Enschede telde in die tijd ruim 60.000 inwoners, iets minder dan de helft van het huidige aantal bewoners.

Daarnaast had de markt ook nog een andere functie: het was een gezellige ontmoetingsplek, waar de mensen elkaar konden ontmoeten en de laatste roddels en nieuwtjes konden uitwisselen.

Meer berichten