Gerrie Boers uit Enschede neemt de zilveren erespeld van de afdeling Twente van de AWN in ontvangst uit handen van voorzitter Kees de Rooij.
Gerrie Boers uit Enschede neemt de zilveren erespeld van de afdeling Twente van de AWN in ontvangst uit handen van voorzitter Kees de Rooij.

Erespeld archeologie naar bevlogen ambtenaar Gerrie Boers

  Historie

De Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN) afdeling Twente kent vanaf 2015 een zilveren erespeld. Deze wordt om de twee jaar uitgereikt aan personen of instellingen die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de archeologie in Twente. Op maandag 18 december ontving voormalig ambtenaar van de gemeente Enschede Gerrie Boers uit handen van AWN-voorzitter Kees de Rooij het eerbetoon.

Enschede - Het bestuur van AWN afdeling Twente had een aantal voordrachten ontvangen, die door een onafhankelijke commissie zijn gewogen. Uiteindelijk werd de voordracht van de Stichting Historische Sociëteit Enschede Lonneker (SHEL) gehonoreerd door deze commissie, bestaande uit regio-archeoloog Albert Vissinga en oud-bestuurslid Gert-Jan Kroese.

Met hart en ziel

De Stichting Historische Sociëteit Enschede Lonneker droeg voormalig ambtenaar van de gemeente Enschede Gerrie Boers voor, die jarenlang archeologie in haar takenpakket had en recent met prepensioen is gegaan. Boers heeft zich in de gemeente Enschede met hart en ziel ingezet als het gaat om cultuurhistorie en met name de archeologie.

Zo heeft ze een belangrijke rol gehad in het realiseren van twee monumenten in de gemeente, die archeologische vondsten als onderwerp hebben. Het gaat om een monument bij het Rutbeek, in de omgeving van de Hegebeekweg, dat het belang van de in 1946 ontdekte 'Laag van Usselo' onderstreept. De locatie is een rijksmonument. Daarnaast werd in 2013 een monument gerealiseerd in de wijk Cascade bij de Gronausestraat, op de plek waar sporen van een kampement uit de steentijd waren aangetroffen. Gerrie Boers stimuleerde via het project `Beleef de Steentijd' dat leerlingen van basisscholen betrokken zijn bij die monumenten. Verder regelde ze met archeologische bedrijven, dat bij opgravingen in de gemeente ook amateur-archeologen werden ingezet. Naast haar inzet roemde voorzitter Kees de Rooij ook haar toegankelijkheid.

Belangrijk

In haar dankwoord verklaarde Gerrie Boers dat ze blij was dat ze vanuit haar functie bij de gemeente een bijdrage heeft kunnen leveren aan het onder de aandacht brengen van het belang van de archeologie bij jong en oud. Boers: "De historie onder onze voeten is net zo belangrijk als de historie om ons heen."

Ad Verlinde

Boers kreeg zoals gezegd de tweede zilveren speld uitgereikt. De eerste werd twee jaar geleden tijdens het vieren van het 40-jarig jubileum uitgereikt aan voormalig provinciaal archeoloog Ad Verlinde.

Meer berichten