Ach lieve tijd Enschede: Zee op de heide

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto en tekst aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de 44ste aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd de fabriek van de Koninklijke Zoutindustrie (K.N.Z.) in Boekelo gesloten. Dit betekende een zware klap voor de werkgelegenheid in het dorp. Als compensatie werd in 1934 het eerste zoutwaterslagbad van Nederland geopend. Bovendien kwamen er een hotel met restaurant, waar gedanst werd en van live muziek genoten kon worden. Dit alles op de plek waar nu het enige hotel van het dorp staat: Resort hotel Bad Boekelo.

Een zware motor naast het bad zorgde voor 15 deiningen per minuut en een verwarmingsinstallatie zorgde voor een constante watertemperatuur van 21 graden. Het moment dat de de golven zouden gaan deinen, werd aangekondigd door een sirene. Dit unieke zwembad was zeer geliefd en trok belangstelling uit de verre omgeving.

Het onderhoud was echter gecompliceerd en kostbaar. In 1988 werd het zoutwaterbad daarom gesloten. Het zwembad bestaat nog steeds, alleen als vijver.

Bron: Achteruitkijkspiegel Enschede

Meer berichten