Het pad bestaat uit één informatieblok over de plek zelf en drie blokken met verhalen over de vliegbasis ten tijde van de oorlog.
Het pad bestaat uit één informatieblok over de plek zelf en drie blokken met verhalen over de vliegbasis ten tijde van de oorlog.

Herinneringspad op voormalige vliegbasis Twenthe geopend

  Historie

Enschede - Op donderdagmiddag 2 november is het herinneringspad op de oude boordwapenbaan van de voormalige vliegbasis Twenthe officieel geopend. Je vindt hier persoonlijke en aangrijpende verhalen uit de omgeving ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Mensen die deze verhalen zelf of van dichtbij hebben meegemaakt, waren bij de opening aanwezig. Twee van hen deelden hun verhaal. De heer Reuver, die met zijn familie uit de boerderij moest vertrekken voor de uitbreiding van het vliegveld door de Duiters, en de heer Woudstra, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken is geweest op en rond de toenmalige Fliegerhorst. Zij spraken de hoop uit dat door het herinneringspad de herinneringen aan een donkere periode niet vergeten zullen worden.

Het herinneringspad bestaat uit één informatieblok over de plek zelf en drie blokken met verhalen over de vliegbasis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Het gebied rond de voormalige vliegbasis Twenthe kent een bewogen historie. Het eerste vliegveld is in 1931 aangelegd. Daarna volgde de Duitse bezetting: de Fliegerhorst werd aangelegd, een Duits vliegveld van 1500 hectare, waarvoor vele boeren moesten wijken. Na de oorlog is het vliegveld verkleind en dor het ministerie van Defensie in gebruik genomen. In de jaren zestig was er weer sprake van burgerluchtvaart.


Sinds 10 april 2016 is 130 hectare van de voormalige vliegbasis publiek toegankelijk als nieuw natuur- en recreatiegebied. Op het belevingspad nemen oude militaire objecten als stille getuigen van de geschiedenis de bezoeker mee op een reis door de tijd. In het noordelijke deel, aan de Grefteberghoekweg, ligt de voormalige boordwapenbaan dat nu herinneringspad is. Hier werden vroeger vliegtuigen opgesteld om de boordwapens in te stellen.

Meer informatie, waaronder de teksten van het herinneringspad: www.vliegbasistwenthe.info

Meer berichten