Ach lieve tijd: De oude vrijster van de Knijphoeksteeg

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto en tekst aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de 42ste aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

Op deze fraaie foto uit omstreeks 1925 is in de verte de Knijphoeksteeg te zien. Links, bij de geparkeerde auto's, zie je het toenmalige politiebureau. De steeg liep van de Langestraat tot het Achter 't Hofje. Bij de aanleg van de Boulevard in de jaren vijftig verdween deze steeg. Nu loopt er het eerste gedeelte van de Raadhuisstraat.

Het verhaal gaat dat in die steeg een vrijgezelle, oude juffrouw woonde. Argeloze passanten werden verrot gescholden en uitgemaakt voor alles wat lelijk en smerig was, waarbij ze soms zelfs handtastelijk werd. De Enschedese burgers meden het steegje dan ook angstvallig. Het volgende gedicht zegt genoeg over deze juffrouw:

"De angst heerst in de
Knijphoeksteeg
't Is onheilspellend stil en leeg
Geen sterveling durft er
nog heen
De mensen klagen steen
en been
Want op de hoek woont een naar oud wijf
Ze scheldt je rot, gaat je te lijf"

Tekst: stefenfen.nl

Meer berichten