Ach lieve tijd Enschede: Heel Nederland op de film

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto en tekst aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de 40ste aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

'Heel Nederland op de film'. Aldus luidde de kop van een persbericht uit 1950. De Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen licht hierin haar 'Landelijke Filmactie' nader toe, waarbij 'iedere inwoner van Nederland, die in een plaats beneden 20.000 inwoners woont, zichzelf eens als filmster op het witte doek zal kunnen gaan zien'.

Deze actie, waarbij het eigenlijke doel was reclame te maken voor de muziekverenigingen in alle Nederlandse dorpen en kleine steden, was bedacht door de Enschedeër Johannes Willem Lambertus (Johan) Adolfs.

Adolfs (1917-1977) was een Enschedese zakenman en cineast, die bekend werd door zijn talrijke registraties van het dorpsleven in Nederland, en later ook in West- Duitsland. Adolfs maakte tussen 1948 en 1970 zo'n 1.500 films in Nederland. Later werden er voorstellingen georganiseerd.

De meeste filmbeelden die Adolfs over de Twentse dorpen heeft gemaakt, zijn te bekijken op de website van de Twentse Filmbank.

Meer berichten