Ach lieve tijd: We bellen elkaar al 133 jaar

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto en tekst aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de 38ste aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

Op 23 december 1884 doet de telefoon zijn intrede in Overijssel. Acht jaar nadat de Amerikaan Alexander Graham Bell octrooi op de nieuwe uitvinding heeft aangevraagd, is Enschede de eerste stad in de provincie waar mensen via een draad gesprekken over grote afstand kunnen voeren. De wonderbaarlijke ontdekking wordt geëxploiteerd door een particulier telefoonbedrijf. De Enschedesche Telefoon-Maatschappij krijgt de beschikking over een kamertje boven in het stadhuis, waar de telefoonaansluitingen uit alle delen van de stad samenkomen.

De aansluitingen worden met de hand tot stand gebracht door telefonistes. Het was in de beginperiode mogelijk dat de telefoniste een gesprek niet tot stand bracht, omdat zij vanuit haar kantoor kon zien dat de gevraagde gesprekspartner op straat liep en dus niet te bereiken was. De kabels liepen in die periode ondergronds naar een aantal 'opstijgpunten'. Vandaar gingen ze bovengronds verder via telefoonpalen.

Meer berichten