Ach lieve tijd: De allereerste Chinees van Enschede

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto en tekst aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de 37ste aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

In 1951 opent de familie Wang het eerste Chinese restaurant in Enschede, Sjanghai (voorheen café 't Trefpunt) op de hoek Hoge Bothofstraat/Reudinkstraat. Ondanks de aanvankelijke argwaan bij de Enschedeërs ('wat 'n boer nich kent...) en de hardnekkige geruchten dat er stiekem gebakken hond en kat werd opgediend, begon de zaak toch langzaam maar zeker te lopen. De relatief lage prijs, het feit dat complete maaltijden mee konden worden genomen naar huis en de snelheid waarmee de gerechten werden bereid speelden daarbij zeker een rol. De grote porties bami, die net als spaghetti, in het Twents werden omschreven als 'slinger um'n snoet'n' vonden uiteindelijk gretig aftrek. Zeker ook onder de gezinnen van de textielarbeiders van Van Heek en Ter Kuile, die in de omgeving woonden.

Het succes van Wang bleef niet onopgemerkt. Een zekere Wang Mei, waarschijnlijk een verre neef, opende in 1953 in het perceel aan Markt 4 het tweede Chinese restaurant genaamd Tai Tong.
Bron: SHSEL

Meer berichten