Marco Kroon posseerde gewillig met jong en oud: "De veteranen spelen een belangrijke rol in het voorkomen van een nieuwe oorlog door hun verhaal te blijven delen."
Marco Kroon posseerde gewillig met jong en oud: "De veteranen spelen een belangrijke rol in het voorkomen van een nieuwe oorlog door hun verhaal te blijven delen." (Foto: erik schaddelee)

Marco Kroon: 'Opdat we die fouten niet weer maken'

  Historie

Verslaggever Erik Schaddelee sprak zondag tijdens de Army Show op voormalig vliegbasis Twenthe met tv-persoonlijkheid Bruce Crompton en Majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde.

Enschede - De afgelopen jaren is Bruce Crompton enorm bekend geworden door zijn programma Combat Dealers op de zender Discovery. Hoewel Crompton al vaak in Nederland is geweest, was hij nog nooit in deze regio. "Wat een prachtig evenement! Er zijn zoveel oude voertuigen te bezichtigen, handelaren en exposities. Ik vind het knap voor een eerste keer en ik vind dat het potentie heeft uit te groeien tot een groter, jaarlijks evenement." Crompton is zeer geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Overal waar hij komt, al dan niet met camera's, zoekt hij naar spullen om te kopen, maar is hij ook nieuwsgierig naar de verhalen die erbij horen. In de afgelopen drie dagen heeft hij veel geleerd over de geschiedenis van vliegbasis Twenthe. Hij bezocht meerdere malen de expositie van Enschedeër Eric Heijink, die speciaal voor dit weekend de historie van de vliegbasis tijdens de oorlog liet zien.

Combat Dealers

"Het is ongelofelijk wat ik meemaak de afgelopen jaren. Mijn programma Combat Dealers is inmiddels in 17 landen te zien. Ik vind het fijn dat ik op plekken zoals hier mijn fans kan ontmoeten. Dat was voor mij de allerbelangrijkste reden om hier naartoe te komen. Ook vind ik het belangrijk om de geschiedenis door te geven aan nieuwe generaties. Natuurlijk ben ik een handelaar in hart en nieren, maar ik ben ook oprecht geïnteresseerd in onze geschiedenis. Het is heel belangrijk, juist omdat de Tweede Wereldoorlog nog steeds tot de verbeelding spreekt, door te geven wat voor verschrikkingen er zijn geweest in die tijd en dat we er van moeten leren, zodat we niet diezelfde fouten maken."

Marco Kroon

Ook Majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, was zondag aanwezig. Om zijn boek te promoten en om in contact te kunnen komen met de vele veteranen en nog dienende militairen die de show bezochten.

"Als je kijkt naar de geschiedenis heb je nu de langste periode van vrede sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa. En ik denk dat dat heel interessant is om uit te dragen naar onze jeugd. Om uit te leggen hoe belangrijk het is om te leren van de lessen uit het verleden en het geleerde toe te passen en in die lessen ook aan te geven dat, als we geen vrede behouden, er heel veel ellende kan gaan ontstaan. De veteranen spelen dus, ongeacht welke periode ze gediend hebben, een belangrijke rol. Zij hebben het meegemaakt en kunnen vertellen hoe erg het is als onze vrede niet kan worden gewaarborgd."

Meer berichten