Deze foto is van 20 augustus 1893. Op de foto L. ten Cate, E. Elderink, F. Melster, B ter Kuile en J.B van Heek (vlnr). © archief Zonnebeek
Deze foto is van 20 augustus 1893. Op de foto L. ten Cate, E. Elderink, F. Melster, B ter Kuile en J.B van Heek (vlnr). © archief Zonnebeek

Wie redt de oudste drinkkeet van Enschede?

  Historie

Enschede - Al in 1888 heeft de zogeheten 'Boerclub' de eerste drinkkeet van Enschede laten bouwen. De oprichters zaten allemaal in hetzelfde team van de Enschedese Footballclub, die in 1885 was opgericht. De 'koepel', die ondanks wat verbouwingen goed herkenbaar is, ligt nu onder een hoogspanningsleiding en er is een sloopverzoek ingediend. Dit karakteristieke gebouwtje aan de Twekkelerbeekweg 22, pal naast de Marssteden, kán nog van sloop gered worden. De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) maakt zich hier sterk voor.

Het gebouwtje lag vlakbij de Usseler halte, langs het spoor van de stoomtrein naar Haaksbergen. Door die ramen kon je de trein van beide kanten zien aankomen. De meeste heren kwamen zondags met de stoomtrein, die een extra stop maakte voor die koepel.

Het onderhoud van dit clubgebouwtje, het op zondag tijdig aansteken van de kachel, de petroleumlampen poetsen en vullen en het eten en drinken verzorgen, was in handen van de daar in de buurt wonende boerenfamilie Ter Mors, die ook de halte bemande. Toen de jongeheren wat ouder waren en getrouwd, gingen ze ook na een dag jagen een afscheidsborrel drinken in deze koepel.

Het clubhuisje is na het overlijden van de oprichters van de Boerclub nog tot in de jaren dertig gebruikt door latere clubs. En tot in de jaren zestig voor feestjes en partijen. Rond 1960 heeft het echtpaar Stroink er een weekendhuisje van gemaakt. Later werd er permanent gewoond.

Inmiddels is de sloopvergunning wel afgegeven, maar de sloop is nog niet definitief. Het Monumentenloket van de Gemeente Enschede heeft nog geen definitief standpunt ingenomen. Het pand komt in aanmerking voor de landelijke uitkoopregeling 'wonen onder hoogspanningsleidingen'. Er mag straks niet meer permanent gewoond worden. Een andere dan een woonfunctie is wel goed mogelijk. Wie steekt z'n nek uit?

(Met dank aan B. van Delden, H. Schuurink en het archief op Zonnebeek.)

Meer berichten