De expositie is tot en met 19 augustus op vrijdagen en zaterdagen te bekijken.
De expositie is tot en met 19 augustus op vrijdagen en zaterdagen te bekijken.

Nostalgie voert boventoon op foto-expositie Hogeland

  Historie

De Historische Sociëteit Enschede-Lonneker verzamelde ruim 600 foto's van winkels en bedrijven op het Hogeland voor de foto-expositie 'Hogeland - Vroeger en Nu'. De expositie in de Ontmoetingskerk op de hoek Johan Wagenaarstraat/Varviksingel is tot en met 19 augustus op vrijdagen en zaterdagen van 11.00 tot 17.00 uur te bekijken.

Enschede - Sommige schatten die te bewonderen zijn tijdens de expositie lagen al decennia lang opgeborgen in een kast. Neem het pakje papieren vleeswarenzakjes van slagerij H.J. Gollenbeek en Zn. aan de Padangstraat. Ze stammen uit de tijd rond 1950, vermoedt Jan Brummer (68). "Toen schreven we nog vleeschwaren, met sch."


In hun zoektocht naar bewijs van vroegere bedrijvigheid op het Hogeland, vonden Brummer en andere leden van de commissie fotoverhalen van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) meer opmerkelijke documenten. "In deze tijd wordt alles op de foto gezet, vroeger was dat heel bijzonder", zegt Brummer. Een andere bron was het digitale historische krantenarchief Delpher.


De commissieleden spraken daarnaast in anderhalf jaar tijd ruim 300 mensen over de geschiedenis van bedrijven en winkels in de wijk. Ze verzamelden meer dan 600 foto's en stelden een expositie samen van zo'n 55 panelen. Er is ook aandacht voor WOII, de beide kerken en de geschiedenis van Vogido.
 

Meer berichten