Ach lieve tijd: de gaarkeukens in '40-'45

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto en tekst aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis. Dit is de 31ste aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

In verband met de moeilijkheden op het gebied van de voedselvoorziening werd in 1940 besloten om warme maaltijden te verstrekken aan gezinnen en alleenstaanden die een inkomen hadden beneden een bepaalde grens. Voedzame, warme maaltijden werden verstrekt tegen inlevering van distributiebonnen en betaling van een kleine tegemoetkoming in de kostprijs. Deze maaltijden werden bereid in twee, in een mum van tijd gebouwde, volkomen identieke zogeheten 'centrale keukens'. Deze stonden aan de Poolmansweg en de Oliemolensingel. Vanuit die locaties vond distributie plaats naar uitdeelposten, verspreid over de stad, en naar fabrieken. De capaciteit bedroeg zo'n 12.000 liter per dag. Het eten was sober. Als vlees werden vooral varkenskoppen en -poten gebruikt. Er werden gemiddeld 20.000 maaltijden per dag bereid. De vestiging aan de Oliemolensingel bleef zelfs na de oorlog nog enige tijd in gebruik. Op de foto is de vestiging aan de Poolmansweg te zien. Bron: Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker

Meer berichten