Vijfhonderd jaar markt gevierd met expositie, EK en avondmarkt

  Historie

Enschede - De markt van Enschede is 500 jaar oud en dat wordt gevierd. Bisschop Philips van Bourgondië gaf de stad in 1517 het recht om twee jaarmarkten en een wekelijkse dinsdagmarkt te houden. Die officiële status gaf de stad cachet en stimuleerde de handel.
 

500 jaar later bestaat die markt nog steeds. En dat wordt groots gevierd. In de maand juni is er een keur aan festiviteiten. Zaterdag 3 juni wordt om 11.00 uur de tentoonstelling '500 jaar markt Enschede' geopend door wethouder Hans van Agteren. Kunstenares Jet Broekstra heeft de expositie samengesteld. Op speciaal ontworpen houten wanden zijn tal van historische foto's afgedrukt, die een beeld geven van de lange geschiedenis van de markt. Broekstra is ook een van de mensen achter de twee jaar geleden gepresenteerde fotodocumentaire 'd'Oale Markt'.

De opening zaterdag is ook de start van vier feestelijke dagen, waarop de lange geschiedenis van de markt in Enschede herleeft. De markt wordt namelijk overgenomen door kooplieden en marskramers, die tal van oude ambachten tot leven brengen. Ga terug in de tijd met goastokken snijden, knieperkes bakken en glaskralen branden.

Op vrijdag 16 juni is De Avond van Enschede. Er is dan tot middernacht markt en volop muziek en theater. Op 24 juni zijn er vanaf 11.00 uur de Europees kampioenschappen standwerken. De organiserende marktbond, die honderd jaar bestaat, heeft behalve uit eigen land ook standwerkers gestrikt uit België, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Een internationale jury zal de beste marktkoopman en -vrouw aanwijzen.

Aanmelden voor dit EK? Neem contact op met David Gribnau: tel. 0620415329 / david@gribnau.com.

Meer berichten