Vergelding in de oorlog

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de 23ste aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

Op 3 juli 1943 vond Pieter Kaay, politie-inspecteur bij de Enschedese politie, de dood bij een aanslag door het verzet op de Kuipersdijk. Politieman Kaay had in Amsterdam een bijzonder slechte reputatie opgebouwd en stond bekend als 'moffenknecht'. Het verzet zat hem daar op de hielen.

Vriend en oud-collega A. Berends, korpschef van de Enschedese politie, hielp hem weg uit Amsterdam en bood hem in Enschede een baan aan als inspecteur.

Drie maanden na zijn komst naar Twente werd Kraay vermoord. Wie het dodelijke schot heeft gelost, is bij insiders bekend, maar de naam is nooit in de openbaarheid gebracht.

De liquidatie had grote gevolgen: als vergelding voerden de Duitsers 24 Enschedese politiemannen naar een krijgsgevangenenkamp.

Meer berichten