Ach lieve tijd: Stad van tentoonstellingen

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de 22e aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'.

Enschede - Op de foto de kruising Deurningerstraat/Molenstraat in het midden van de vorige eeuw. Links Villa Kleiboer. Jacques Kleiboer organiseerde in de periode 1920-1950 vele tentoonstellingen in Enschede, die door duizenden bezoekers uit binnen-en buitenland werden bezocht. In 1926 de Internationale Landbouw- Tuinbouw, Handels- en Industrietentoonstelling ELITE en in 1927 gevolgd door de Electriciteitstentoonstelling ELRATE.

Daarvoor vestigde Kleiboer een kantoor aan de Stadsgravenstraat 50. In 1930 en 1936 werden er grote tentoonstellingen gehouden op erve ZeggeIt. Jacques Kleiboer huurde vervolgens het pand Molenstraat 1, de voormalige villa Ledeboer (later bekend als Pension Kleiboer). In 1951 organiseerde hij de grote Veredelingstentoonstelling FF op het Volkspark.

Zijn laatste grote tentoonstelling was de Landbouw- en Industrietentoonstelling 3xA. Filmeelden van deze tentoonstellingen zijn te vinden op de site van de Twentse Filmbank.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden