Schuilkelders in Enschede

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de negentiende aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

Dit stukje Windbrugplein en H.J. van Heekplein geeft nog iets weer van de oorlogsdreiging. Op de voorgrond de Bloemendaalschool, rechts één van de schuilkelders, die in die tijd op meerdere plekken in de stad te vinden waren. De Bloemendaalschool uit 1872 was de tweede stadsschool, voortgekomen uit de Boterschool en de Kerkhofschool, beiden gevestigd aan de Oude markt.

In het midden, aan de andere kant van de Zuiderhagen, is nog een gedeelte zien van de fabriek van Gerh. Jannink & Zn. Zowel de school als het fabriekscomplex moesten verdwijnen voor nieuwbouw. Thans bevindt zich hier de winkelstraat Van Loenshof.

Menigeen zal moeite hebben om deze foto te plaatsen in de huige situatie. Een handig hulpmiddel is de stadskaart van Enschede uit 1923, die in de meeste gevallen wel een houvast geeft.

Zie daarvoor de plattegrond (onder het kopje 'informatie') op de website Enschedeinansichten.nl

Meer berichten