Oude station van Enschede

  Historie

De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de achttiende aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'. Lezers van Huis aan Huis wordt daarmee de mogelijkheid geboden om te reageren op de foto en de tekst.

Bij de aanleg van de spoorlijn van Zutphen naar Enschede tussen 1863 en 1865 werd ook dit station gebouwd. Op 1 juli 1866 werd het station aan de spoorlijn Zutphen - Gronau geopend. Het stationsgebouw was het type Staatsspoor nieuw type 3e klasse. Ook Hengelo had van 1866 tot 1899 zo'n station. De huidige stations van Meppel (1865) en Station Zuidbroek (1865) zijn ook van dit type.

Het station lag aanvankelijk nog buiten de bebouwde kom. Omdat het hoger lag dan de tegenover gelegen Stadsweide werd een weg bovenlangs aangelegd, de Stationsweg genaamd. Onderlangs liep de Parkweg. Het station lag ongeveer tegenover de achteringang van de Hogeschool Saxion.

In 1951 werd het huidige station gebouwd.

Meer berichten