In 1949 werden er ook al eieren ingezameld door De Schaddenrieders. Dit jaar is de 69ste keer. Kinderen zijn op Palmzondag welkom om een palmpasenstok te maken.
In 1949 werden er ook al eieren ingezameld door De Schaddenrieders. Dit jaar is de 69ste keer. Kinderen zijn op Palmzondag welkom om een palmpasenstok te maken.

Eiergadder'n, ofwel: sommige dingen veranderen nooit

  Historie

Enschede - Op 9 april is het weer Palmzondag en dat betekent voor de Twentsche Boerendansgroep De Schaddenrieders uit Enschede dat zij komende week weer met haar traditionele eiergadder'n begint.

De ingezamelde eieren worden aangeboden aan diverse instellingen in de gemeente Enschede. Dit jaar is het alweer voor de 69ste keer. Eiergadder'n is een aloud Twents gebruik, waarbij de eieren deur aan deur worden ingezameld, om daarna weer te worden aangeboden aan diverse instellingen. Vroeger werd dit gedaan door de boeren die het net iets beter hadden dan de doorsnee bevolking. Zij brachten de eieren naar de toenmalige ziekenhuizen en het oude mannenhuis aan de Molenstraat.

Op Palmzondag is er weer de palmpasenoptocht in de binnenstad van Enschede, met muziek van het Muziekkorps der Voormalige Schutterij. Kinderen kunnen op deze zondag een palmpasenstok maken vanaf 12.30 uur in het Schuttershoes aan de Blekerstraat. Opgave bij het gebouw van de Schutterij. Kosten 3 euro. Zij krijgen hiervoor ook een lunch aangeboden. In de optocht hopen De Schaddenrieders weer vele kinderen en hun ouders te mogen begroeten. Voor de kinderen is er aan het einde van de optocht een leuke attentie. Tijdens de optocht zal er een reuzepalmpasen worden meegedragen, die aan de kinderafdeling van het MST wordt aangeboden.

Er worden eieren ingezameld op 1 april in 't Bruggert, Pathmos, Veldkamp, Stadsveld, op 5 april in 't Ribbelt en Laares en op 8 april in Twekkelerveld, Toekomst, Walhofspark.

Door: De Schaddenrieders

Meer berichten