Historische foto: Petroleum van De Automaat


Historische foto: Petroleum van De Automaat

  Historie

Enschede - De beheerder van de Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede' levert ons wekelijks een foto aan voor de gelijknamige rubriek in Huis aan Huis Enschede. Dit is de zeventiende aflevering in deze serie. Dit artikel is eveneens te vinden op de openbare Facebookpagina 'Ach lieve tijd Enschede'.

Aan het begin van de vorige eeuw waren veel huisvrouwen klant van leverancier De Automaat. Op petroleum werd de dagelijkse maaltijd bereid en de lampen werden er mee gestookt.

Regelmatig verscheen de kar met de kenmerkende gele kannen in de straat, zoals hier in het Getfert. Petroleumventer Traanman liep achter zijn kar. Daarbij had hij hulp van twee honden, die hij onder de kar had gespannen.

Het bijzondere was dat deze petroleumboer iedere week een krantje met een stripverhaal meebracht voor de kinderen van zijn klanten . Dit krantje droeg óók de naam De Automaat.

Het stripverhaal speelde zich af in donker Afrika. De hoofdpersoon was het jongetje Pijpiedrop. Tjongejonge wat had hij het soms moeilijk. Zelfs de kookpot (kannibalisme) ontbrak niet.

De slotzin van de strip luidde steevast: 'Hoe het Pijpiedrop vergaat lees je in de volgende Automaat'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden