Het Lammerinkswönner gaat terug in de tijd.
Het Lammerinkswönner gaat terug in de tijd. Foto:

Lammerinkswönner zet de deur open

Historie

De dieren staan weer op stal bij het Lammerinkswönner. Bezoekerscentrum het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark is tot en met 14 maart weer ingericht als origineel Twents lös hoes, compleet met geiten en schapen. Bezoekers zijn dan van harte welkom in de middagen, op maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 15.00 uur en op zondagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur.

Enschede - ‘Dichter bij het verleden kom je niet’ is een spreuk van het Lammerinkswönner. Het Lammerinkswönner is een oude boerderij, een authentiek Twents lös hoes. ‘’Om te laten zien hoe de mensen en dieren ooit in eenzelfde ruimte samenleefden, is de boerderij weer helemaal ingericht zoals het vroeger was. In de gezamenlijke woonruimte, waar de houtkachel brandt, staan ook schapen en geiten op stal. Op de zondagmiddagen zijn er vrijwilligers aanwezig die u er graag meer over vertellen’’, aldus een woordvoerder.

Hennik en Dika brengen de sfeer van vroeger terug in en om de boerderij. “Op doordeweekse ochtenden vindt een duurzaamheidsactiviteit plaats voor leerlingen van groep 6 en 7 van Enschedese basisscholen. Enthousiaste vrijwilligers, in de rol van boer Hennik en boerin Dika, begeleiden de leerlingen tijdens activiteiten en laten hen in en rond de boerderij de sfeer van vroeger proeven. De leerlingen gaan met Hennik en Dika terug in de tijd en ervaren zo hoe boerenkinderen vroeger op een Twentse boerderij leefden. Ook spelen ze oudhollandse spelletjes zoals hoefijzer gooien, touwtje springen, steltlopen en kunnen ze met een juk twee emmertjes water dragen. Ze zullen zien dat mensen vroeger veel van wat ze nodig hadden, uit hun eigen directe omgeving haalden. De kinderen kunnen ook houtzagen, weven op een oud weefgetouw en Twentse eierbotter bakken op de houtkachel. Dit alles in tegenstelling tot onze moderne tijd, waarin we vrijwel de hele wereld gebruiken om in onze behoeften te voorzien. Wat natuurlijk ontzettend veel energie kost. Deze duurzame boodschap loopt als een rode draad door het hele programma van Hennik en Dika.’’

Bezoekerscentrum het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterhand ligt het Lammerinkswönner.

Het Lammerinkswönner doet ook mee aan de Nationale Tuinvogeltelling 2024 die wordt gehouden op 26, 27 en 28 januari. “Tel op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. Vliegen de vogels alleen maar over jouw tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen eventueel al van tevoren tellen op een moment dat hun schikt. Jouw telling geef je op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari gemakkelijk door via de web-app mijntuinvogeltelling.nl. Het telformulier staat dan voor je klaar. Vul je telling uiterlijk maandagochtend 29 januari in vóór 12.00 uur.’’

.

Marco Klein Paste (Siers), Rutger van der Leeuw (Enexis), Marc Teutelink en Geert Heidekamp (infra). (Foto: Koos Mavrakis)
Park Stokhorst bijna klaar voor de toekomst gisteren
ERC hield een geslaagd internationaal toernooi. (Foto: Guus Blenke)
Den Haag en Voorburg winnaars toernooi ERC 25 apr, 15:07
Afbeelding
Universiteitskliniek Münster op bezoek bij MST 25 apr, 14:18
Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 25 apr, 13:00
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 11:25
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' 25 apr, 09:21
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01