"Bij de ene vereniging wordt een strakke choreografie gevolgd en bij de ander is de improvisatie belangrijker."
"Bij de ene vereniging wordt een strakke choreografie gevolgd en bij de ander is de improvisatie belangrijker."

'We herkennen bij elkaar het enthousiasme voor dansen'

  Cultuur

ENSCHEDE - Jazzdans, stijldans, breakdance, hiphop, moderne dans en salsa. Het is er allemaal. Maandag 13 en dinsdag 14 februari is het feest voor de liefhebbers van afwisseling in dans. Vier verschillende verenigingen zetten in De Vrijhof hun beste beentjes voor.

Het is niet de eerste keer dat Arabesque, Break-Even, Chassé en 4 Happy Feet samenwerken. Twee jaar geleden had een gezamenlijke voorstelling al veel succes. "Vorig jaar hebben we overgeslagen," vertelt Shannon Cleijne namens de vier studentendansverenigingen. "Best jammer eigenlijk, want de samenwerking levert veel extra's. We leren van elkaar en het publiek krijgt een heel gevarieerde voorstelling te zien. Elke vereniging treedt in principe met eigen bijdragen op. Een thema zorgt als rode draad voor eenheid. Verder zijn afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de kleding. Door kleuren op elkaar af te stemmen komt er lijn in de voorstelling."

'Enthousiame voor dansen'

Zo is er veel afwisseling en hebben de diverse optredens toch ook wat gemeen. Shannon Cleijne benadrukt dat herkenbaarheid en eenheid niet alleen in de kleding zit. "Wat we bij elkaar vooral herkennen is het grote enthousiasme voor dansen. Van buitenaf gezien lijken stijldans en breakdance of abstract modern en salsa niet zoveel met elkaar te maken te hebben. In onze samenwerking hebben we gemerkt dat er veel overeenkomsten zijn. De liefde voor de ritmische beweging en de binding die je met elkaar in dansen hebt valt op. Niet voor niets heeft de voorstelling de titel 'Human Connection' gekregen."

Verder hebben de dansers juist veel geleerd uit de onderlinge verschillen. "We hebben niet veel met elkaar gerepeteerd. Wel zijn er veel besprekingen geweest. Dan merk je hoe verschillend we ook met dans omgaan. Bij de ene vereniging wordt een strakke choreografie gevolgd en bij de ander is de improvisatie belangrijker. Bij de een werken ze met een docent en de volgende club doet alles zelf. Dat leidde tot verwondering én bewondering. En als je er open naar kijkt, steek je echt iets van elkaar op. Dat laten we maandag en dinsdag graag zien." Beide voorstellingen beginnen in De Vrijhof om 20.00 uur.

Samenwerking

Dit is de wekelijkse Uittip. Hierbij werkt de Huis aan Huis samen met Cultuur in Enschede. Zie voor meer informatie over de samenwerking met de Huis aan Huis: cultuurinenschede.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden