Waarom zou je Sjoerd van Capelleveen en Job Kühlkamp met anderen vergelijken? Wat zij maken is 100% Overijssels en verfrissend.
Waarom zou je Sjoerd van Capelleveen en Job Kühlkamp met anderen vergelijken? Wat zij maken is 100% Overijssels en verfrissend. (Foto: Lucas Snijder)

Ontdek talent van om de hoek met 'Made in Overijssel'

  Cultuur

Enschede - Met de serie Made in Overijssel bieden grote en kleine theaters in de provincie aanstormend talent van eigen bodem een podium. Drie Overijsselse gezelschappen/makers zijn dit seizoen op tournee langs tien theaters. Op 8 november in Het Vestzaktheater in Enschede: verfrissend muzikaal cabaret van Bovenste Knoopje Open.

Ze zijn al de nieuwe Acda & De Munnik genoemd. In hun duochemie doen ze recensenten ook wel denken aan Lebbis & Jansen en van Muiswinkel & Van Vleuten. Maar waarom zou je Sjoerd van Capelleveen en Job Kühlkamp met anderen vergelijken? Wat zij maken is behalve 100% Overijssels vooral verfrissend. De Theaterkrant riep de voorstelling Tijd zat uit tot 'Keuze van de criticus': "Bovenste Knoopje Open luidt een nieuw tijdperk in voor de geëngageerde cabaretier."

Bovenste Knoopje Open is van oorsprong een band en nu een gezelschap dat cabaret en Nederpop combineert. Voormannen Van Capelleveen en Kühlkamp hebben allebei de opleiding Docent Theater van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle gevolgd. De Zwolse theaters boden de groep als artists-in-residence een tijdelijke thuisbasis voor verdere ontwikkeling. En nu is Bovenste Knoopje Open samen met theatergroep De Botte Zijde en singer-songwriter Johanneke ter Stege geselecteerd voor de eerste tournee van Made in Overijssel.

Made in Overijssel is een initiatief van de theaters die zijn verenigd in 4Oost (de vier grote schouwburgen) en OKTO (ruim 20 kleine theaters), met steun van de provincie Overijssel. Het theaterpubliek is zich vaak niet bewust van wat er dicht bij huis aan moois wordt gemaakt, is de ervaring van Sanne Meenink. Zij is als programmeur van Theater Bouwkunde in Deventer betrokken bij de selectie: "Ik denk dat veel mensen verrast zullen zijn door wat er hier aan talent rondloopt. Dankzij goede opleidingen en geweldige productiehuizen."

Een beetje spannend is het misschien ook, erkent Sanne. "Je moet wel een beetje durven. Al kiezen we in het begin geen al te experimenteel aanbod. We hopen dat de serie op termijn als een soort keurmerk gaat werken." Over Bovenste Knoopje Open, dat in haar eigen theater voor een uitverkochte zaal speelde, zegt ze: "Ik vond het heel charmant. Maar laat mensen het vooral zelf gaan ontdekken. Want zonder steun voor nieuw talent zijn er straks geen grote namen."

Vrijdag 8 november, 20.30 uur, Vestzaktheater. Info en kaarten: https://www.hetvestzaktheater.nl/programma/15496/bovenste-knoopje-open/tijd-zat/

Meer berichten